Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih strnih žita
Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

Na području delovanja RC Subotica, usevi pšenice i ječma se u zavisnosti od roka setve, nalaze u fenofazi razvoja lista: od dva  lista razvijena, do fenofaze bokorenja: treće stablo vidljivo (BBCH 12-23).

Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres). Intenzitet zaraze u usevima iz kasnijih rokova setve i ređim sklopovima kreće se od 10-30% zaraženih biljaka.  U usevima iz najranijih rokova setve i gustim sklopovima registrovali smo širenje zaraze, tako da je na tim parcelama i do 80% zaraženih biljaka.

 

Simptomi sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) nisu uočeni.

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), u za sada niskom intenzitetu, na do 1% biljaka. Prisustvo simptoma drugih bolesti nije uočeno.

-velika slika

Prisustvo cikada (Psammotettix alienus) i lisnih vašiju (Aphididae) nije uočeno.

U usevima ozimih žita i dalje se registruje prisustvo aktivnih rupa od glodara: poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskog miša (Apodemus sp.). Proizvođačima se preporučuje da redovno pregledaju useve, i da po postizanju praga štetnosti (10-50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša, i 10-500 aktivnih rupa po hektaru za poljsku voluharicu) primene rodenticid:

-a.m. cinkfosfid  (Cinkosan) u količ. 10-15 g mamka po nastanjenoj aktivnoj rupi, uz obavezno  zatrpavanje rupe zemljom.

Veoma je važno da se suzbijanje glodara vrši organizovano, obuhvatajući što veće površine.

RC Subotica nastavlja sa praćenjem pojave bolesti i štetočina u usevima strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.