Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Cikada Psammotettix alienus-vektor virusa patuljavosti ječma
Cikada Psammotettix alienus-vektor virusa patuljavosti ječma

Na području delovanja RC Subotica, u usevima pšenice, registrovano je prisustvo cikade  Psammotettix alienus. Ova cikada je vektor virusa patuljavosti (kržljavosti) pšenice, Wheat Dwarf Virus - WDV. Prirodni domaćini ovog virusa su pšenica, ječam, raž, kukuruz i veliki broj korova iz porodice trava (Poaceae).

Cikada Psammotettix alienus

Cikada Psammotettix alienus

Ova cikada ima 2-4  generacije godišnje i prezimi u stadijumu jajeta u biljnom tkivu. U našim uslovima prisutna je od maja do decembra, a topla i duga jesen pogoduje razvoju ove cikade. Primarne infekcije virusom nastaju u jesen ishranom cikada i najčešće se primećuju tek u proleće - najranije u martu u vidu propadanja bokora i zaostajanja biljaka u porastu. Zaražena cikada ostaje infektivna ceo svoj život, ali virus mogu da prenesu i svi razvojni stadijumi larve. Ovaj virus se ne prenosi semenom i za sad ne postoji tolerantna sorta na ovaj virus.

Simptomi zaražene pšenice uočavaju se u vidu manjih ili većih žutih oaza ili traka nepravilno raspoređenih po parceli. Ovako inficirane biljke su sterilne, ne donose klas ili je klas sa malim brojem zrna.

 Od velike je važnosti useve zaštititi insekticidima (pogledati preporuku) u cilju redukovanja brojnosti ove cikade, ali i smanjenja sekundarnog širenja patogena. Dodatna mera zaštite je uništavanje samonikle pšenice i zaoravanje strništa.

Comments

There are no comments yet for this post.