Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Štetočine u usevu kukuruza
Štetočine u usevu kukuruza

Na području delovanja RC Subotica, usevi kukuruza se nalaze u  fenofazi  razvića ploda (BBCH 71-85).

Vizuelnim pregledom  kukuruza  na naličiju listova registrovano je prisustvo položenih jaja  kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis), na 2% biljaka. U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine.

Na području RC Subotica dominira proizvodnja merkantilnog kukuruza, proizvodnja semenskog kukuruza nije zastupljena, a kukuruz šećerac se gaji  na okućnicama. Obzirom da je prag štetnosti kod merkantilnog kukuruza 10% biljaka sa položenim jajnim leglima, a kod kukuruza šećerca na 5%, za sada se ne preporučuju hemijske mere borbe.

RC Subotica nastavlja sa praćenjem ove štetočine i pravovremeno će obavestiti proizvođače o potrebama sprovođenja hemijskih mera zaštite.

Takođe, na pojedinim parcelama pod kukuruzom, registrovano je prisustvo imaga kukuruzne zlatice (Diabrotica virgifera).

Kukuruzna zlatica je prvi put registrovana  kod nas 1992. godine. U nekoliko narednih godina došlo je brzog širenja ove štetočine po celoj teritoriji naše zemlje. Kukuruzna zlatica ima jednu generaciju godišnje i tipična je štetočina kukuruza gajenog u monokulturi. Prezimljava u stadijumu jajeta u zemljištu.  Ispiljene larve se hrane na korenu kukuruza  ili se ubušuju u njega.  Zbog gubitka korena dolazi do poleganja biljaka u vidu tzv. ”guščijeg vrata”. Odrasli insekti se hrane na listovima, metlici i svili, vrhu klipa. Najefikasnija mera kontrole kukuruzne zlatice je plodored. Na smanjenje brojnosti ove štetočine, osim plodoreda, utiču i druge agrotehničke mere: uništavanje drugih biljaka domaćina, tretman semena insekticidima, đubrenje.

Comments

There are no comments yet for this post.