Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)
Krompirov moljac (Phthorimaea operculella)

Na području delovanja RC Subotica, usevi krompira se nalaze u fazi od većina lišća požutelo do vađenje krtola (BBCH 93-99). 

 

 

U regionu Subotice krompir se gaji uglavnom za rano vađenje, samo manji broj parcela se ostavlja za skladištenje u magacine.

 

Na feromonskim klopkama za krompirovog moljca (Phthorimaea operculella) do danas nije registrovan ulov odraslih jedinki.  Zbog niskih brojnosti kako ove, tako i prethodnih godina, region Subotica se ne smatra područjem sa visokim rizikom po nastanak šteta od krompirovog moljca te se hemijske mere zaštite ne preporučuju.

 

Zbog značaja koji ova štetočina ima u drugim regionima naše zemlje i radi sprečavanja podizanja brojnosti populacije, preporuka je svim proizvođačima krompira, pogotovo onima koji kasnije vade krompir, da preduzmu sledeće preventivne mere kontrole:  

-          Vađenje krtola obaviti u što kraćem roku,

-          Nakon vađenja krtola krompira, ne ostavljati ih na parcelama, već ih što pre uneti u skladišta,

-          U skladištima održavati temperaturu ispod 10°C,

-          Na prozore u skladištima postaviti mreže da se spreči ulazak moljca u skladište

-          Na parcelama stalno održavati kompaktnost zemljišta navodnjavanjem, kako bi se sprečilo polaganje jaja na krtole.

Obzirom da je na našem terenu zastupljena i postrna sadnja krompira, nastavljamo sa praćenjem ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.