Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata)
Pojava krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata)

Na području delovanja RC Subotica usevi krompira se, u zavisnosti od vremena setve, sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazi od peti list na glavnoj stabljici razvijen do faze deveti list na glavnoj stabljici razvijen (BBCH 15-19).

Vizuelnim pregledom useva krompira, lokalitet Bački Vinogradi,  registrovano je prisustvo imaga i položenih jaja krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) u niskom intenzitetu.

Štetu uzrokuju larve i imaga koji se hrane lisnom masom. Izgrizaju lišće u potpunosti do peteljke. Krompirova zlatica prezimi kao imago u zemljištu na dubini 20-30 cm. Ima dve generacije godišnje. Kada se zemljište zagreje na približno 14°C, a temperatura vazduha pređe 15°C, počinje masovna pojava imaga. Zlatica započinje aktivnost pri 20°C dok je optimum pri 25°C. Odrasli oblici započinju ishranu i pare se, te nakon nekog vremena ženke odlažu jaja. Jaja se mogu prepoznati po narandžastoj boji, položena su u skupinama na donjoj strani lista.

Hemijske mere zaštite se još uvek ne preporučuju, a RC Subotica nastavlja sa praćenjem ove štetočine i blagovremeno će obavestiti o trenutku sprovođenja mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.