Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Repičine pipe -RC Subotica
Repičine pipe -RC Subotica

Na području delovanja RC Subotica usevi uljane repice se uglavnom nalaze u fazi razvoja rozete (16-19 BBCH).

Vizuelnim pregledima useva utvrđeno je prisustvo male repičine pipe (Cethorhynchus pallidactilys) i velike repičine pipe (Ceuthorhynchus napi). Trenutno se registruje veća brojnost velike repičine pipe u odnosu na malu repičinu pipu. Brojnosti pipa u usevima se razlikuju po lokalitetima.

Prag štetnosti iznosi 1 imago na 5 biljaka.

Na pojedinim parcelama postignuti su pragovi štetnosti u smislu brojnosti pipa u usevima, ali nisu uočeni simptomi polaganja jaja. Uočena je kopulacija imaga i prisustvo simptoma dopunske ishrane imaga. 

Laboratorijskim pregledom prikupljenih jedinki je ustanovljeno da je u telima ženke u manjim procentima došlo do formiranja jaja (od 9 ženki u 2 se nalaze formirana jaja). Odnos polova je 1:1.

 

formirana jaja u telu ženke C.napi

izgled legalice ženke C.napi-uveličano

muški polni organ C.napi-uveličano

 

Na osnovu toga može se zaključiti da masovno parenje i polaganje jaja tek sledi.

Trenutna prognoza vremena (za dva dana pad temperature sa kišom pa čak i negativne temperature) uticaće na smanjenje aktivnosti ovih štetočina, ali se odmah po stabilizaciji vremenskih uslova može očekivati pojačana aktivnost pipa i početak polaganja jaja.

Nakon stabilizacije vremenskih uslova preporučuje se pregled useva radi utvrđivanja brojnosti pipa i po postizanju praga štetnosti primena registrovanih insekticida. 

Comments

There are no comments yet for this post.