Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Polifagne štetočine koje se prate na području PIS Subotica
Polifagne štetočine koje se prate na području PIS Subotica

Punktovi : Kelebija,Palić,Đurđin,Žednik

 

Kukuruzni plamenac/moljac (Ostrinia nubilalis)

 Kukuruzni plamenac je polifagna štetočina.Pričinjava štete na kukuruzu,sirku,suncokretu,paprici,paradajzu i drugim kulturama Štete koje čine larve na kukuruzu mogu biti veoma značajne pogotovo druga generacija larvi  koje se hrane na metlici, ubušuju se u klipove i u stabljike koja se lome.

Kukuruzni moljac se prati na svetlosnoj lampi na punktovima Kelebija i Đurđin. Na lokalitetu Kelebija je prisutna konstantana ali niska brojnost imaga koja se hvata na svetlosnoj lampi.Na punktu Đurđin je ulov kukuruznog plamenca veći i u periodu od 21.5., kada je uhvaćeno 54 imaga,pa sve do 27.5. kada je ulovljeno 24 imaga.Vizuelnim pregledima prati se pojava jajnih legala i piljenje larvi.

velika slika

 

Kukuruzna (pamukova) sovica (Helicoverpa armigera)

Na svetlosnoj lampi, postavljenoj u Đurđinu, ulovljeni su prvi primerci imaga kukuruzne (pamukove) sovice na dan 28.5.2012. ( 2 komada)

velika slika

 

Pošto se radi o izrazito polifagnoj štetočini koja pričinjava štete na velikom broju biljnih vrsta, pratićemo brojnost imaga i na feromonskoj klopci, vršiti vizuelne preglede da bi se utvrdio momenat polaganja jaja i piljenje gusenica koje pričinjavaju štete.Kod nas su najugroženiji semenski kukuruz, kukuruz šećerac,soja, suncokret a od povrtarskih biljaka paprika , paradajz.

Feromonske klopke su postavljene 30.05.2012. nakon prvog ulova na svetlosnoj lampi u usev paprike na punktu Palić i u usev kukuruza na punktu Žednik.

Comments

There are no comments yet for this post.