Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Polifagne štetočine koje se prate na području PIS Subotica
Polifagne štetočine koje se prate na području PIS Subotica

Punktovi : Kelebija,Palić,Đurđin,Žednik

 

Kukuruzni plamenac/moljac (Ostrinia nubilalis)

 Kukuruzni plamenac je polifagna štetočina.Pričinjava štete na kukuruzu,sirku,suncokretu,paprici,paradajzu i drugim kulturama Štete koje čine larve na kukuruzu mogu biti veoma značajne pogotovo druga generacija larvi  koje se hrane na metlici, ubušuju se u klipove i u stabljike koja se lome.

Kukuruzni moljac se prati na svetlosnoj lampi na punktovima Kelebija i Đurđin. Na lokalitetu Kelebija je prisutna konstantana ali niska brojnost imaga koja se hvata na svetlosnoj lampi.Na punktu Đurđin je ulov kukuruznog plamenca veći i u periodu od 21.5., kada je uhvaćeno 54 imaga,pa sve do 27.5. kada je ulovljeno 24 imaga.Vizuelnim pregledima prati se pojava jajnih legala i piljenje larvi.

velika slika

 

Kukuruzna (pamukova) sovica (Helicoverpa armigera)

Na svetlosnoj lampi, postavljenoj u Đurđinu, ulovljeni su prvi primerci imaga kukuruzne (pamukove) sovice na dan 28.5.2012. ( 2 komada)

velika slika

 

Pošto se radi o izrazito polifagnoj štetočini koja pričinjava štete na velikom broju biljnih vrsta, pratićemo brojnost imaga i na feromonskoj klopci, vršiti vizuelne preglede da bi se utvrdio momenat polaganja jaja i piljenje gusenica koje pričinjavaju štete.Kod nas su najugroženiji semenski kukuruz, kukuruz šećerac,soja, suncokret a od povrtarskih biljaka paprika , paradajz.

Feromonske klopke su postavljene 30.05.2012. nakon prvog ulova na svetlosnoj lampi u usev paprike na punktu Palić i u usev kukuruza na punktu Žednik.

Comments

There are no comments yet for this post.