Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Prisustvo cikade Reptalus panzeri u kukuruzu
Prisustvo cikade Reptalus panzeri u kukuruzu

Na području delovanja RC Sombor usevi kukuruza se, u zavisnosti od datuma setve, nalaze u fenofazi od razvoja lista ( 9 i više listova razvijeno) do početka cvetanja ( kraj pojave metlice:metlica potpuno izrasla i odvojena) – BBCH 19-59.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo cikade Reptalus panzeri, koja je vektor Stolbur fitoplazme, prouzrokovača Crvenila kukuruza.
 

Ova cikada ima  jednu generaciju godišnje. Prezimljava kao larva koja se hrani  na korenu pšenice.Po žetvi pšenice  odrasle jedinke  prelaze na kukuruz gde se hrane floemskim sokovima. Ženke polažu jaja na koren kukuruza  na kome se ispiljene larve hrane. Ukoliko se posle kukuruza poseje pšenica larve cikade neometano nastavljaju svoj razvoj.

Početni simptomi se mogu videti krajem jula u vidu crvenila glavnog nerva na listu  koji je iznad klipa. Kasnije se  crvena boja širi i na ostatak lista. Simptomi se mogu videti i na stablu i na komušini. Usled jače zaraze može doći i do sušenja cele biljke. Kod zaraženih  biljaka  klip  je deformisan, zrna su sutnija i  štura.

Plodored je najznačajnija mera u cilju suzbijanja crvenila kukuruza, odnosno izbegavanje setve pšenice na parcele na kojima je predusev kukuruz jer se na taj način onemogućava dalji razvoj cikade i mogućnost pojave crvenila kukuruza u narednoj sezoni.

Comments

There are no comments yet for this post.