Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Braon mramorasta stenica
Braon mramorasta stenica

Na području delovanja RC Sombor, vizuelnim pregledom zasada voća (leska, jabuka, kruška, dunja, trešnja) kao i zasada vinove loze, registrovano je prisustvo imaga braon mramoraste stenice (Halyomoprha halys).

      

velika slika                         velika slika

Braon mramorasta stenica je izraziti polifag. Štete pričinjavaju i larve i imaga sisanjem biljnih sokova iz nadzemnih delova biljaka. Simptom napada su sitni, okrugli ubodi koji kasnije prerastaju u nekrotične pege. U slučaju jačeg napada može doći do opadanja plodova i potpunog gubitka prinosa.

Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava imago. U proleće se dopunski hrani i nakon parenja polaže jaja (od juna do kraja avgusta).  U jesen, imaga  se povlače na mesta prezimljavanja (pod koru drveća, u blizini kuća, stanova, šupa u koje se  zavlače kroz pukotine, prozore i vrata) i tamo ostaju  do proleća.

Suzbijanje ove vrste je otežano zbog činjenice da se njihova masovna pojava poklapa sa periodom sazrevanja voćnih vrsta, kada je zbog blizine berbe primena insekticida ograničena. U cilju smanjenja šteta, na manjim proizvodnim površinama se može preporučiti njihovo mehaničko sakupljanje i uništavanje, kao i postavljanje lovnih klopki u cilju smanjenja populacije.

RC Sombor i u narednom periodu nastavlja sa praćenjem ove i drugih vrsta stenica u usevima i zasadima, i ukoliko bude potrebe signaliziraće vreme za tretman.

 

Comments

There are no comments yet for this post.