Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Šljivina vaš kovrdžalica (Brachycaudus helichrysi)
Šljivina vaš kovrdžalica (Brachycaudus helichrysi)

Na području delovanja RC Sombor šljive se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u fenofazi od kraja cvetanja do početka razvoja ploda (BBCH 67-70).

fenofaza razvoja šljive

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi).

 
velika slika                                               larve na naličju lista
 

Simptomi su najviše izraženi na mladom lišću, na vrhovima mladara, a sa naličja infestiranih listova mogu se videti larve ove vaši. Ova vaš, pored direktnih šteta u vidu ukovrdžanih listova, što je posledica sisanja sokova iz njih, nanosi i indirektne štete kao prenosilac fitopatogenog virusa šarke šljive (Plum pox virus).

Šljivina vaš kovrdžalica prezimljava u stadijumu jajeta. U proleće se pile ženke osnivačice koje rađaju larve. Zadržavaju se na šljivi hraneći se sokovima iz pupoljaka i mladih listova. Pri jačem napadu dolazi do kovrdžanja mladog lišća.

Za sada se primena inekticida za suzbijanje navedene štetočine ne preporučuje.

RC Sombor nastavlja i u narednom periodu sa praćenjem štetočina u šljivama i na osnovu vizuelnih pregleda zasada, signaliziraće vreme za pravovremenu primenu insekticida.

Comments

There are no comments yet for this post.