Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Plamenjača kukuruza
Plamenjača kukuruza

Na području delovanja RC Sombor (lokalitet Ratkovo), vizuelnim pregledom kukuruza od 02.07.2020, registrovano je prisustvo plamenjače kukuruza (Sclerophthora macrospora) na 7% biljaka.

U fazama nicanja kukuruza pale su veće količine padavina što je dovelo do zadržavanja vode na parcelama duži vremenski period. Ovakvi uslovi pogodovali su razvoju plamenjače kukuruza.

Simptomi ovog patogena se razlikuju u zavisnosti od vremena infekcije i intenziteta napada. Tipičan simptom je delimična ili potpuna zamena normalne metlice velikom žbunastom masom deformisanog lišća.  Umesto klipa dolazi do formiranja većeg broja začetaka klipa koji su sterilni. Na zaraženim biljkama lišće je usko, kožasto i hlorotično. Usled zaraze plamenjačom biljke često zaostaju u porastu, a  može doći i do bokorenja pa se iz jednog semena razvije 6 do 10 biljaka.

 

plamenjača kukuruza

plamenjača kukuruza

Plamenjača kukuruza prezimljava u obliku oospora u zaraženim biljnim ostacima kukuruza i mnogih drugih trava. Infekcija biljaka kukuruza plamenjačom ostvaruje se u vlažnim uslovima, odnosno pri zadržavanju vode na parceli u trajanju od 24 do 48 sati, u fazi od klijanja semena do 4 - 5 listova. Nakon infekcije patogen se sistemično razvija u biljci.

Mere suzbijanja se ne preporučuju, a  RC Sombor nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u  usevima kukuruza.

Comments

There are no comments yet for this post.