Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Kruškina eriofidna grinja
Kruškina eriofidna grinja

Na području delovanja RC Subotica zasadi kruške se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama cvetanja: početak cvetanja oko 10% cvetova otvoreno do puno cvetanje najmanje 50% cvetova otvoreno, prve latice opadaju ( BBCH 61-65 ).

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo kruškine eriofidne grinje (Eriophyes pyri).

 

Simptomi oštećenja od kruškine eriofidne grinje

Simptomi se mogu pojaviti u proleće, čim se pojave lisni i cvetni pupoljci kruške, u vidu sitnih, izdignutih, nabreklih gala, koje su u početku zelenkaste, kasnije crvenkastomrke i na kraju crne.                                 

Prezime oplođene ženke ispod ljuspica u pupoljcima. Kretanjem vegetacije one se aktiviraju, počinju da se hrane i polažu jaja u tkivo mladog lišća. Larve su te koje stvaraju gale u obliku plika. Kada tkivo unutar gala izumre, mlade odrasle jedinke se sele na zdravi deo lista, a mogu naseliti i plodove.

Eriophyes pyri na lišću kruške

Kruškina eriofidna grinja ima 2 do 3 generacije godišnje. Vreme suzbijanja je u početku vegetacije, kada se bude prezimljujuće ženke.

Primenom preparata na bazi aktivne materije abamektin za suzbijanje obične kruškine buve, nakon cvetanja kruške,  suzbija se i ova grinja.

RC Subotica nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u zasadima kruške.

Comments

There are no comments yet for this post.