Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi
Pojava cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi

Na području delovanja RC Subotica zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta nalaze u  fenofazi cvast nabubrela; cvetovi zatvoreni zajedno spojeni, do cvasti potpuno razvijeni, cvetovi odvojeni   (BBCH 55-57).

 

 

Vizuelnim pregledom zasada vinove loze registrovano je prisustvo larvi prvog stupnja razvoja cikade Scaphoideus titanus.

Scaphoideus titanus je monofagna vrsta, koja se hrani isključivo na vinovoj lozi. Zbog izrazite monofagnosti brzo se širi u zasadima vinove loze. Ekonomski značaj ima kao  vektor fitoplazme Flavescens doree (FD), (prouzrokovač zlatastog žutila vinove loze), dok su direktne štete koje nanosi vinovoj lozi zanemarljive.

Ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava u stadijumu jaja, ispod kore lastara. Svih pet larvenih stupnjeva i imago se hrane na naličju lista vinove loze, sisajući floem lista, pri čemu usvajaju i fitoplazmu na oboleloj biljci.

Larve koje se hrane na fitoplazmatičnim biljkama postaju infektivne na kraju trećeg stupnja razvoja, a infektivne su do kraja života.

U toku je početak piljenja larvi ove cikade, i za sada se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite. RC Subotica će u preporukama za vinovu lozu saopštiti pravo vreme za primenu insekticida.

 

Comments

There are no comments yet for this post.