Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Smeđi listojed - Phyllobius oblongus
Smeđi listojed - Phyllobius oblongus

Vizuelnim pregledom zasada jabuke (lokalitet Žednik), trešnje (lokalitet Žednik) i kruške (lokalitet Palić) registrovano je prisustvo imaga smeđeg listojeda (Phyllobius oblongus), kao i oštećenja na listovima usled njihove ishrane.

Smeđi listojed je polifagni insekt, hrani se lišćem breskve, trešnje, kruške, jabuke, šljive. Štete nanosi imago koji se hrani lišćem (izgriza ivice listova). U godinama kada im je brojnost visoka (5-6 imaga/listu) mogu oštetiti 5-10% lisne površine.

Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava imago u zemljištu. Po kretanju vegetacije naseljava voćnjake. Nakon dopunske ishrane, ženka polaže jaja u zemljište u grupama od oko 15 jaja. Embrionalni razvoj traje oko dve nedelje. Larve se  hrane najpre biljnim ostacima, a zatim i žilama biljaka. Larva pravi komoricu u zemlji, gde se preobražava u odraslu jedinku.

Kada se prenamnože, mogu da oštete značajan deo lisne površine na početku vegetacije. Kasnije, u toku vegetacije, oštećenja su neznatna i zato se ne smatra ekonomski značajnom štetočinom.

 

Comments

There are no comments yet for this post.