Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Izmrzavanje cvetnih pupoljaka i cvetova kod jabučastog i koštičavog voća
Izmrzavanje cvetnih pupoljaka i cvetova kod jabučastog i koštičavog voća

Na teritoriji RC Subotica, zasadi jabuke, kruške, trešnje, breskve i kajsije su u periodu od 7.4. do 9.4. pretrpeli štete od prolećnog mraza kada su se minimalne temperature kretale od -1,69 do -7,06°C.

Zasadi jabuke su se u tom periodu nalazili u fenofazi vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni (BBCH 55), zasadi kruške u fenofazi zelenih pupoljaka:  pojedinačni cvetovi se odvajaju, još uvek zatvoreni  (BBCH 56),  zasadi breskve u fenofazi punog cvetanja (BBCH 65),  a zasadi trešnje u  fenofazi pucanje pupoljaka: ljuspice se odvajaju, vidljivi delovi svetlo zelenih pupoljaka (BBCH 53).  

Znajući da je već  temperatura od -2°C kritična u fenofazi roze pupoljka i može da dovede do propadanja pupoljaka od 10%, temperature od -4 do -6°C mogu dovesti  do izmrzavanja i do 90% cvetnih pupoljaka, u zavisnosti od fenofaze u kojoj se biljka nalazi.  

Što se tiče kajsije ona je već 25. marta pretrpela štete od mraza jer su se u toku noći minimalne temperature kretale od -2,72 do -4,99 °C, a temperature u minusu su trajale ukupno sedam sati. To je bila fenofaza pred cvetanje i pregledom pupoljaka nakon mraza od 25.3. smo utvrdili izmrzlost na oko 50% cvetnih pupoljaka. Niske temperature u aprilu su dodatno oštetile cvetove kajsija, pa je registrovano izmrzavanje i preko  90%  cvetova.

U tabeli su prikazani rezultati vizuelnih pregleda cvetova najzastupljenijih voćnih vrsta u regionu Subotice:  

LOKALITET

BILJNA VRSTA

SORTA

% IZMRZLIH CVETOVA

ŽEDNIK

TREŠNJA

KORDIA

30

ŽEDNIK

KAJSIJA

NS 4

90

ŽEDNIK

JABUKA

ZLATNI DELIŠES

0

ŽEDNIK

JABUKA

GRENI SMIT

40

ŠUPLJAK

KRUŠKA

VILJAMOVKA

40

ŠUPLJAK

KRUŠKA

KARMEN

10

PALIĆ

BRESKVA

SPRINGOLD

90

PALIĆ

JABUKA

JONAGOLD

60

PALIĆ

JABUKA

AJDARED

60

BAČKI VINOGRADI

BRESKVA

REDHAVEN

50

BAČKI VINOGRADI

JABUKA

JONAGOLD

30

Preporuka proizvođačima koji su pretrpeli štete od mraza je da nastave redovnu zaštitu zasada protiv prouzrokovača bolesti, kako bi očuvali dobru kondiciju zasada radi obezbeđivanja dobrog rodnog potencijala za sledeću godinu.

Comments

There are no comments yet for this post.