Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Masovna pojava pipe kupusne mahune u naseljenim delovima Subotice
Masovna pojava pipe kupusne mahune u naseljenim delovima Subotice

Na području delovanja RC Subotica, nakon vršidbe uljane repice, došlo je do masovne pojave pipe kupusne mahune (Ceutorrhynchus assimilis) u naseljenim mestima. Pipa koja je do vršidbe bila prisutna u usevima uljane repice, sada je migrirala na druge useve i u urbana područja.

 

 

Prisustvo pipe je tokom ove vegetacije, u periodu cvetanja, zabeleženo u većem broju nego što je to bilo prethodnih godina.

Ciklus razvića: pipa prezimljava kao imago, i pojavljuje se tokom aprila kad počinje sa ishranom. Najveću aktivnost ispoljava u doba cvetanja uljane repice. Ova pipa dobro leti jer ima dobro razvijena donja krila, napada biljke iz familije krstačica (Brassicaceaea), naime buši zid mlade mahune, untra polaže jaja a ispiljena larva se hrani semenkama. Kad završi razvoj ona pravi otvor, pada na zemljište gde se u površinskom sloju ulutkava. Iz lutke se pojavljuje imago koji se dopunski hrani pa se povlači na prezimljavanje. Ona se sad pojavljuje  u delovima grada i naseljenih mesta.

Protiv ove pipe se do sada nisu sprovodile mere zaštite, a deo populacije se uništava zajedno sa repičinim sjajnikom.

Pošto se uljana repica intenzivno gaji na našem regionu duži niz godina,  stavaraju se povoljni uslovi za namnožavanje štetočina ove kulture, pa i pipe kupusne mahune (Ceutorrhynchus assimilis). Ove godine i uslovi sredine su pogodovali razvoju i širenju ove pipe,  otud njena masovna pojava u neseljenim područjima posle žetve uljane repice.

Comments

There are no comments yet for this post.