Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Žitna pijavica u usevima pšenice
Žitna pijavica u usevima pšenice

Na području delovanja RC Sombor ozime pšenice se, u zavisnosti od datuma setve i sortimenta, nalaze u fenofazi od bokorenja  do početka rasta stabljike (BBCH 24-30).

Vizuelnim pregledom useva, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo simptoma oštećenja od imaga žitne pijavice (Lema melanopus) kao i pojedinačna imaga  i sveže položena jaja.

           

simptom oštećenja                                           položena jaja L.melanopus

imago L.melanopus

Simptomi oštećenja koji su nastali usled ishrane odraslih jedinki su uočeni na 15-20% biljaka, a na jednom listu oštećenja se kreću do svega 2%, dok su sveže položena jaja registrovana na vrlo malom broju biljaka.


Ova štetočina ima jednu genereaciju godišnje. Prezimljava kao imago u ostacima strnih žita ali i drugim skrovitim mestima. Sa mesta prezimljavanja imaga izlaze pri temperaturama iznad 10˚C , dopunski se hrane, kopuliraju i polažu jaja.

Primena insekticida se za sada još ne preporučuje jer  se tek sa porastom temperatura očekuje polaganje jaja, pa tek onda piljenje larvi protiv kojih su i usmerene hemijske mere suzbijanja. RC Sombor nastavlja kontinuirani monitoring zdravstvenog stanja useva pšenice.

Comments

There are no comments yet for this post.