Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus - RC Sombor
Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus - RC Sombor

Na području delovanja RC Sombor, vinova loza se nalazi u fenofazi cvast nabubrela; cvetovi zatvoreni zajedno spojeni, do cvasti potpuno razvijene, cvetovi odvojeni  (BBCH 55-57),

Vizuelnim pregledom vinove loze na punktu Riđica, registrovano je prisustvo larvi prvog stupnja razvoja cikade Scaphoides titanus na naličju lista.

velika slika

Scaphoideus titanus  je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD), koja prouzrokuje oboljenje zlatasto žutilo vinove loze. Ova cikada  je izraziti monofag i svoje razviće završava isključivo na vinovoj lozi. Ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava u stadijumu jaja. Larve se pile od polovine maja i prolaze kroz pet razvojnih supnjeva. Odrasle jedinke se pojavljuju u junu i prisutne su sve do septembra u zasadima vinove loze. Infektivne su tek larve trećeg razvojnog stupnja, dok sposobnost prenošenja fitoplazme FD zadržavaju do kraja života. Fitoplazma FD ne prenosi se na potomstvo cikade.

S obzirom da su za sada registrovane larve prvog larvenog stupnja (larve od trećeg razvojnog stupnja postaju infektivne), ne preporučuje se primena insekticida .

RC Sombor nastavlja i u narednom periodu da prati prisustvo cikade Scaphoideus titanus u zasadima vinove loze i na vreme će signalizirati mere zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.