Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Pojava rutave bube
Pojava rutave bube

Zbog neobično toplog vremena ,ove nedelje su već primećene prve jedinke rutave bube.Ova štetočina  razvija jednu generaciju godišnje,prezimljava kao imago u zemljištu i termofilna je vrsta.

Vreme pojave,intenzitet i dužina leta uslovljeni su vremenskim prilikama pa do masovnije pojave dolazi u godinama kada je temperatura vazduha veća od višegodišnjeg proseka,kao što je tenutno slučaj.

U proleće prvi insekti se sreću na cvetovima maslačka a potom se sele na voćarske vrste,uljanu repicu, a hrane se i na klasovima pšenice.

Pri masovnoj brojnosti može naneti ozbiljne štete jer se prvenstveno hrani generativnim organima cvetova, a ponekad oštećuje i lisnu masu. Najaktivnija je u najtoplije delu dana između 10 i 16 h, izuzetno je dobar letač i brzo se seli.

I ove godine se očekuje jak napad i voćari treba na vreme da se pripreme za odbranu od rutave bube.

 

Opravdanost primene hemijskih mera zaštite dovodi se u pitanje zbog poklapanja pojave ove štetočine sa cvetanjem biljaka.  Primena većine insekticida dovela bi do uginjavanja korisnih insekata, prvenstveno pčela.

Kod nas za suzbijanje rutave bube je registrovan samo  preparat Mavrik EW 0,3 l/ha na bazi a.m. fluvinata ( insekticid koji nije otrovan za pčele ), ali primena ne daje zadovoljavajuće efekte.

Smanjenje brojnosti moguće je primenom integralnih mera zaštite. Brojnost rutave bube može se  smanjiti  postavljanjem  lovnih posuda svetlo plave ili bele boje u koje se dodaje atraktant (npr.anis, cimet, deterdžent voćnog mirisa..) ili postavljanjem feromonskih klopki.

 

ulov u plavoj posudi u 2013.godini

Comments

There are no comments yet for this post.