Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice
Zdravstveno stanje ozime pšenice

Usevi pšenice se nalaze u fenofazi od faze zastavičara do početka klasanja (47- 59 BBCH).

 

Obilaskom useva pšenice na terenu, poslednjih nedelju dana se registruje širenje simpromi žute lisne rđe pšenice (Puccinia striiformis) kako vertikalno, tako i horizontalno. Na nekim parcelama je zahvaćeno do 80% biljaka , a simptomi su prisutni i na listu ispod zastavičara. Prisustvo ovog patogena u najjačem intenzitetu je registrovano na osetljivim sortama i na neadekvatno tretiranim parcelama u predhodnom periodu.

 

 

Simptomi koje prouzrokuje ovaj patogen se najpre javljaju na donjem, a kasnije i na vršnom lišću. Na listovima se razvijaju žute uredopustule, koje su linearno raspoređene između nerava lista u vidu uzdužnih crta. Broj uredopustula na jednom listu može biti jako veliki, a  kada dođe do njihovog spajanja formiraju se pruge. Jako oboleli usevi se mogu uočiti sa daljine po žutoj boji.

 

 

Prohladno i vlažno vreme pospešuje razvoj ovog patogena. Gljiva se najintenzivnije razvija na 10-15°C , posebno pri niskim noćnim temperaturama (ispod 10 °C).

Vremenske prilike ove godine izuzetno pogoduju razvoju žute lisne rđe, ali i ostalim patogenima koji napadaju strna žita.

 

Uskoro nas očekuje zaštita useva pšenice u fazama cvetanja od prouzrokovača fuzarioze klasa. Ovaj tretman sa aspekta zaštite biće veoma važan ne samo za zaštitu klasa nego i za dalje očuvanje listova nosioca prinosa, s obzirom na izraženo prisustvo simptoma žute lisne rđe u usevima.

 

RC Senta će blagovremeno signalizirati vreme tretmana. 

Comments

There are no comments yet for this post.