Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae) na soji
Prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae) na soji

Na terenu RC Senta vizuelnim pregledom useva soje na rubovima parcela, na listovima je  registrovano  prisustvo simptoma ishrane od običnog paučinara (Tetranychus urticae). Na naličju listova su uočene pokretne forme grinja.

obični paučinar

Obični paučinar živi na naličju lista gde se hrani sisajući sokove biljaka. Prvi simptomi napada se uočavaju na licu lista u obliku sitnih pega srebrnasto - bele boje. Usled povećanja brojnosti grinja pege se međusobno spajaju i površina lista se suši i žuti. Kod napadnutih biljaka povećava se transpiracija, smanjuje intenzitet fotosinteze što za posledicu ima skaraćenje vegetacije, zaostajanje u porastu i formiranje manjih i sitnijih plodova.

U proteklom period registrovan je veliki broj tropskih dana (Tmax ≥ 30°C), takođe se najavljuju isti vremenski uslovi i u narednim danima, stoga postoji veliki rizik od prenamnožavanja grinja i velikih šteta usled njihove ishrane.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da se izvrše pregledi useva soje na prisustvo grinja. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuje se primena registrovanih akaricida. Tretman sprovesti na rubovima parcela (uzglavnicama/uvratinama) kako bi se zaustavila migracija grinja ka unutrašnjosti useva. Zbog visokih dnevnih temperatura izvođenje tretmana  se preporučuje u večernjim časovima.

Comments

There are no comments yet for this post.