Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Bakterijska plamenjača jabuke
Bakterijska plamenjača jabuke

Na osmatračkom punktu Kanjiža, od 26.04.2013. su povoljni  uslovi za infekciju ovim patogenom. ( DIV 400 ). Prvi simptomi bakterijske plamenjače su primećeni 07.05.

Prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćaka inficira preko cvetova, ali i mehanička oštećenja i rane su ulaz za bakterije u biljku..

Preporuka: Voćnjake treba redovno obilaziti. Ako se primete simptomi ( „ pastirski štap“ )  treba izvesti mehaničke mere zaštite.U sprečavanju širenja patogena značajno je otklanjanje i spaljivanje obolelih mladara, grančica i grana, pa i celih obolelih voćaka, ako je to potrebno.

Orezivanje treba vršiti na oko 30 cm ili više ispod obolelih mesta.

Obavezna je dezinfekcija pribora za rad i ruke radnika pre svakog reza. Pribor za rad treba potapati kratko vreme u dezinfekciono sredstvo ( u 90 % alkohol oko 5 sekundi ).

Potrebna je i dezinfekcija preseka i povreda nastalih prilikom odstranjivanja obolelih delova voćaka, jer oni predstavljaju otvore za prodor bakterije u biljno tkivo i omogućavaju nastajanje novih infekcija. Za tu svrhu mogu se koristiti preparati na bazi bakra  (1%) .

Obolele delove nakon rezidbe treba pažljivo izneti iz voćnjaka i uništiti, kako ne bi predstavljali žarište za nove infekcije.

Comments

There are no comments yet for this post.