Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Bakterijska plamenjača jabuke
Bakterijska plamenjača jabuke

Na osmatračkom punktu Kanjiža, od 26.04.2013. su povoljni  uslovi za infekciju ovim patogenom. ( DIV 400 ). Prvi simptomi bakterijske plamenjače su primećeni 07.05.

Prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćaka inficira preko cvetova, ali i mehanička oštećenja i rane su ulaz za bakterije u biljku..

Preporuka: Voćnjake treba redovno obilaziti. Ako se primete simptomi ( „ pastirski štap“ )  treba izvesti mehaničke mere zaštite.U sprečavanju širenja patogena značajno je otklanjanje i spaljivanje obolelih mladara, grančica i grana, pa i celih obolelih voćaka, ako je to potrebno.

Orezivanje treba vršiti na oko 30 cm ili više ispod obolelih mesta.

Obavezna je dezinfekcija pribora za rad i ruke radnika pre svakog reza. Pribor za rad treba potapati kratko vreme u dezinfekciono sredstvo ( u 90 % alkohol oko 5 sekundi ).

Potrebna je i dezinfekcija preseka i povreda nastalih prilikom odstranjivanja obolelih delova voćaka, jer oni predstavljaju otvore za prodor bakterije u biljno tkivo i omogućavaju nastajanje novih infekcija. Za tu svrhu mogu se koristiti preparati na bazi bakra  (1%) .

Obolele delove nakon rezidbe treba pažljivo izneti iz voćnjaka i uništiti, kako ne bi predstavljali žarište za nove infekcije.

Comments

There are no comments yet for this post.