Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Prvi ulovi moljca paradajza
Prvi ulovi moljca paradajza

Na lokalitetu Bogaraš,u plasteniku sa proizvodnjom paradajza, registrovani  su prvi primerci moljca paradajza ( Tuta absoluta ) na feromonskim klopkama.

Paradajz može biti napadnut u svim fazama razvoja i štete mogu iznositi i do 100%.Larva pričinjava štete hraneći se unutar lista paradajza usled čega nastaju karakteristične bele "mine".

Usled oštećenja koje larva pravi na listovima, otvaraju se ulazna vrata za prodor sekundarnih parazita. Larve se ubušuju  u stabljiku i u plod, pa plodovi gube tržišnu vrednost.Štetočina ima veći broj generacija tokom godine. Štete pravi kako u plasteničkoj proizvodnji ,tako i na otvorenom.

Veoma je važno registrovanje prisustva moljca u proizvodnji paradajza kako bi proizvođači pravilno usmerili zaštitu,odnosno preduzeli sve potrebne mere nege zbog brzog razvoja štetočine i pojave rezistentnosti.Pre svega bitan je plodored jer  se u intenzivnoj plasteničkoj proizvodnji pradajz proizvodi  veoma često na istom mestu, zatim izbalansirano đubrenje, navodnjavanje,uništavanje biljnih ostataka, sadnja otpornih sorti kao i pravovremena primena insekticida .

Comments

There are no comments yet for this post.