Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Aktivnost poljskih glodara u regionu Kikinde
Aktivnost poljskih glodara u regionu Kikinde
Na području delovanja RC Kikinda tokom ove nedelje izvršen je pregled na prisustvo i aktivnost poljskih glodara; poljskih miševa (rod Apodemus) i poljske voluharice (Microtis arvalis) u usevima uljane repice, šećerne repe, soje na lucerištima, u voćnim zasadima kao i na livadama.
 
Tokom pregleda u prvoj dekadi septembra meseca brojnost poljskih glodara u regionu Kikinde bila je u kategoriji I (vrlo niska brojnost) - do 10 rupa po hektaru ( PRILOG).
 
Pregled na prisustvo poljskih glodara početkom oktobra meseca pokazao je sledeće rezultate:
 
1. U poniklim usevima uljane repice i u voćnim zasadima brojnost ovih štetočina je na nivou I i II kategorije za poljskg miša 10-50 rupa po hektaru, a za poljsku voluharicu od 10-500 rupa po hektaru.
 
2.Međutim, pregledom lucerišta kao i uvratina i ledina uočava se povećana brojnost poljskih gladara, na nivou II I III kategorije tj. niske do srednje brojnosti u zavisnosti od lokaliteta i useva. Brojnost za poljsku voluharicu je na nivou II kategorije dok je za poljskog miša na nivou III kategorije od 50-500 rupa po hektaru.
 
Suvo, toplo vreme bez padavina u prethodnom periodu uslovilo je povećanu aktivnost poljskih glodara, a kako se i u narednom periodu očekuju vremenske prilike bez padavina proizvođačima se preporučuje pregled i stalan opez jer se usled navedenih uslova u narednom periodu može očekivati brz porast populacije poljskih glodara kao i migracija istih na novoposejane useve uljane repice, pšenice i ječma.
 
Preventivne mere u cilju suzbijanja poljskih glodara podrazumevaju zaoravanje žetvenih ostataka, izbegavanje redukovane obrade zemljišta, obrada utrina i zaparloženih zemljišta.
 
U ovom momentu u regionu Kikinde poljoprivredni proizvođači bi trebalo da obrate posebnu pažnju na lucerišta i uvratine jer je prisustvo poljskih glodara na pojedinim parcelama na nivou kategorije III tj. srednja brojnost za poljskog miša što znači od 50-500 rupa po hektaru.
Na ovim površinama poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite upotrebom rodenticidnih mamaka na bazi cink fosfida.
Mamci se postavljaju direktno u rupe, nakon čega ih obavezno treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.
 
Zasadi voća
 
 
velika slika                               velika slika
 
Usevi šećerne repe i soje
 
 
velika slika                                 velika slika
 
Ponikli usevi uljane repice u blizini parcele na kojoj je bio kukuruz
 
  
velika slika                                velika slika
 
Oprez u usevima lucerke!
 
 
velika slika                             velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.