Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Postavljanje klopki za izlovljavanje rutave bube (Tropinota hirta)
Postavljanje klopki za izlovljavanje rutave bube (Tropinota hirta)
Na području delovanja RC Kikinda zasadi koštičavih voćnih vrsta (kajsija, breskva) nalaze se u različitim fenofazama cvetanja.
 
Vizuelnim pregledom zasada na cvetovima korovskih vrsta, maslačka, registrovana je pojava imaga rutave bube (Tropinota hirta).
 
 
kajsija                                       breskva 
 
                        
                        imago na cvetu maslačka
 
Odrasli insekti prezime u zemljištu na oko 5 cm dubine,a porastom dnevnih temperatura izlaze iz zemlje u potrazi za hranom. Imago je veličine 10 mm, crne boje dok je telo prekriveno bledo žutim dlačicama. Za let rutave bube potrebno je sunčano i toplo vreme.
 
Rutava buba je veoma pokretna, odličan je letač i seli se sa biljaka koje ranije cvetaju (korovske biljke) na biljke koje kasnije cvetaju. Polifagna je štetočina, hrani se velikim brojem korovskih i gajenih biljaka prelazeći sa cvetova na mlado lišće gajenih biljaka.
 
Imago rutave bube se hrani cvetovima i cvetnim pupoljcima, u cvetu oštećuje tučak i prašnike usled čega ne dolazi do zametanja plodova. U godinama sa masovnijom pojavom štetnost može biti naročito velika u mladim voćnim zasadima u prvim godinama rodnosti jer je broj cvetova na takvim stablima mali.
 
Treba napomenuti da je suzbijanje pomenute štetočine otežano jer je primena insekticida u fazama cvetanja  zabranjena zbog zaštite pčela i drugih oprašivača.
 
Jedna od vrlo efikasnih metoda suzbijanja je postavljanje plastičnih posuda sa vodom u koje se sipa par kapi deterđženta, zatim mirisni antraktant poput cimeta, voćnog sirupa, negro bombona, bombona sa mirisom jagode. Navedene posude mogu biti bele i plave boje, postavljaju se po obodu parcele, dok se manji broj posuda može rasporediti i u centralnom delu. Privučena mirisom rutava buba dospeva na površinu vode i ostaje u posudi. Posude je potrebno prazniti svakog dana, sve dok traje period cvetanja pogotovo u mladim zasadima voća.
 

Comments

There are no comments yet for this post.