Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice u regionu Kikinde
Zdravstveno stanje ozime pšenice u regionu Kikinde
Na području delovanja RC Kikinda usevi ozime pšenice se, u zavisnosti od lokaliteta i rokova setve, nalaze u različitim fenofazama bokorenja (BBCH 21-24).
 
 
 
Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita (Erysiphe graminis) na do 15% biljaka i sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 10% biljaka. Prisustvo simptoma rđe (Puccinia sp.) prilikom pregleda nije utvrđeno.
 
 
 
 
 
 
 
Vremenski uslovi u prethodnom periodu, učestale padavine, temperature u intervalu od 5°C do 10 °C pogodovale su razvoju pomenutih patogena u usevima pšenice.
 
Takođe, prilikom vizuelnog pregleda pšenice nije uočeno prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadelidae).
 
Na pregledanim parcelama prisustvo aktivnih rupa od glodara, poljskih miševa (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis) registrovano je u vrlo niskoj brojnosti, uglavnom po obodima parcela.
 
Hemijske mere zaštite se u ovom momentu ne preporučuju, a RC Kikinda nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva ozime pšenice. 

Comments

There are no comments yet for this post.