Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Prisustvo zlatooke (Chrysopa carnea) u gajenim kulturama
Prisustvo zlatooke (Chrysopa carnea) u gajenim kulturama
Na području delovanja RC Kikinda tokom vizuelnih pregleda gajenih kultura soje, paprike, jabuke i šljive registrovano je prisustvo jaja korisnog insekta vrste iz familije Chysopidae.
 
 
 
 
 
Zlatooka pripada grupi korisnih insekata i ubrajaju se u važnu predatorsku grupu insekata jer se larve hrane biljnim vašima, tripsima, grinjama kao i jajima i larvama drugih insekata. Larve su izuzetno pokretljive, a imago zlatooke se hrani mednom rosom, polenom i nektarom. Ženka polaže jaja lučeći tanak mlaz tečnosti koji se na vazduhu stvrdne i na njegovom kraju istisne jaje veličine 1mm na lišću i drugim organima biljke. Jaja su položena na dugim končićima oko 10mm i tako su zaštićena od napada drugih insekatskih vrsta. Iz položenih jaja se razvijaju larve koje se hrane lisnim vašima, grinjama i drugim štetočinama. Tokom godine razvija dve generacije godišnje, a prezimi imago.
 
S obzirom da je u gajenim usevima i zasadima voća aktuelna zaštita od štetnih insekatskih vrsta treba voditi računa o populaciji korisnih insekata.  Korisni insekti imaju neprocenjiv značaj u agroekosistemu pa bi trebalo sprovoditi sve preventivne mere u cilju očuvanja korisne entomofaune.
 
Ukoliko se u usevima i zasadima registruje prisustvo korisnih insekatskih vrsta poput zlatooke preporuka poljoprivrednim proizvođačima je primena insekticida koji nemaju štetno delovanje na korisne organizme poput insekticida na bazi aktivne materije hrorantraniliprol, flonikamid, spinosad i drugi.
 
 

Comments

There are no comments yet for this post.