Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Počela aktivnost rutave bube - vreme za postavljanje klopki za izlovljavanje
Počela aktivnost rutave bube - vreme za postavljanje klopki za izlovljavanje
Na području delovanja RC Kikinda u zasadima koštičavih voćnih vrsta (kajsija) registrovana su prva imaga rutave bube (Epicometis hirta) na cvetovima korovske biljke maslačka.
 
 
 
 
Imago rutave bube je crne boje i na pokriocima ima belo žute tačkice nepravilnog oblika.Telo je prekriveno gustim bledožutim dlačicama. Imago prezimljava u zemljištu na dubini od 5 cm i sa porastom temperature krajem marta - početkom aprila, izlazi iz zemlje u potrazi za hranom. Polifagna je štetočina, prvo se hrani na korovskoj flori u zasadima voća, a potom napada cvetove raznih gajenih voćnih vrsta i uljane repice. Hrani se cvetnim pupoljcima i cvetovima, a u cvetu oštećuje prašnike i tučak usled čega ne dolazi do zametanja plodova pa je naročito opasna u mladim zasadima voća gde se formira manji broj cvetova. Odličan je letač, a za let rutave bube neophodno je sunčano i toplo vreme.
 
 
S obzirom da je u zasadima registrovano prisustvo rutave bube, sada je pravo vreme za postavljanje klopki sa mirisnim antraktantima u mlade zasade voća!
 
  • postavljanje belih i plavih plastičnih posuda sa vodom u koje se sipa par kapi deterdženta za sudove ili neki mirisni antraktant kao što je cimet, negro bombone, voćni sirup.
  • posude se postavljaju po obodu parcele a manji deo posuda se raspoređuje u centralnom delu.

Comments

There are no comments yet for this post.