Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Scaphoideus titanus u zasadima vinove loze
Scaphoideus titanus u zasadima vinove loze
Na području delovanja RC Kikinda zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta nalaze u različitim fazama cvetanja i formiranja ploda (BBCH 65-73).
 
Picture
 
Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na lokalitetu Kikinda registrovan je visok intenzitet napada cikade Scaphoideus titanus, koja je prenosilac fitoplazme Flavescence doree (FD,) prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. Pregledom lišća vinove loze, na naličju donjeg lišća, pored larvi I i II stupnja zabeležen je i početak aktivnosti larvi III stupnja. Sa stanovišta zaštite loze ovaj biološki momenat je veoma bitan u razvoju cikade, jer larve tek od III larvenog stupnja postaju infektivne, tj. stiču sposobnost prenošenja fitoplazme na zdrave biljke vinove loze.
 
Picture
 
S obzriom da je pregledom konstatovano da u zasadima vinove loze i dalje dominiraju larve II larvenog stupnja sprovođenje hemijskog tretmana se još uvek ne preporučuje, pri čemu RC Kikinda nastavlja sa praćenjem razvoja pomenute štetočine i na vreme će signalizirati momenat za hemijski tretman.
 
 

Comments

There are no comments yet for this post.