Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Muva kupusne mahune u uljanoj repici
Muva kupusne mahune u uljanoj repici
Na području delovanja RC Kikinda usevi uljane repice se nalaze u fazi sazrevanja (BBCH 80-85).
 
 
 
 
Picture
 
Vizuelnim pregledom uljane repice na lokalitetu Novi Kneževac registrovano je prisustvo larvi muve kupusne mahune (Dasyneura brassicae). U pitanju je polifagna štetočina koja se pored uljane repice razvija i na brojnim drugim kulturnim i korovskim krstašicama. Imago pomenute štetočine je izrazito malih dimenzija i teško se identifikuje, dok se larve znatno lakše prepoznaju po mlečno beloj boji i izduženom telu, bez vidljive glave i bez nogu (apodne). Pregledom useva, larve štetočine su uočene unutar mahuna repice, gde se hrane unutrašnjim zidovima mahuna, a ne samim zrnom. Usled napada larvi, mahune repice žute, zatim tamne, te se potom suše i pucaju. Ovakva oštećenje dovode do rasipanja zrna uljane repice, dok veći intenzitet napada može izazvati veoma značajne ekonomske gubitke (i do 30%).
 
Picture
 
Muva kupusne mahune je prisutna u svim krajevima gde se gaji uljana repica ili druge krstašice. Štetočina obrazuje 3-4 generacije godišnje i pogoduje joj toplo i sunčano vreme tokom leta imaga i tokom ovipozicije. Intenzitet pojave podvrgnut je velikim oscilacijama, pri čemu je zapažen veći intenzitet napada kod biljaka koje su prethodno oštećene ishranom repičine pipe mahuna (Ceutorhynchus obstrictus). Za razliku od muve kupusne mahune, larve repičine pipe se hrane zrnima unutar mahune, a jedna larva može da ošteti od 2 do 6 zrna tokom svog razvoja. Smatra se da prisustvo 30 larvi na 100 mahuna izaziva gubitak prinosa od 100 kg uljane repice po hektaru. Hemijsko suzbijanje signalizira se kada se po jednoj biljci registruje 1 imago (ženka) muve ili pipe, dok u slučaju napada larvi prag štetnosti iznosi 5 zaraženih mahuna po biljci ukoliko do žetve preostaje više od 3 nedelje.
S obzriom da je pregledom useva uljane repice registrovano sporadično prisustvo muve kupusne mahune, RC Kikinda za sada ne preporučuje sprovođenje hemijske zaštite, ali svakako nastavlja sa praćenjem useva repice sve do momenta žetve.

Comments

There are no comments yet for this post.