Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Pojava cikade Scaphoideus titanus u vinogradima
Pojava cikade Scaphoideus titanus u vinogradima
Na području delovanja RC Kikinda zasadi vinove loze se u zavisnosti od zastupljenog sortimenta nalaze u fenofazi cvast nabubrela do fenofaze cvast potpuno razvijena (BBCH 55-57).
 
 
 
Vizuelnim pregledom zasada vinograda na lokalitetima Kikinde i Iđoša, na naličju listova registrovano je prisustvo cikade Scaphoideus titanus.
 
 
 
Cikada Scaphoideus titanus je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) koja prouzrokuje veoma destruktivno oboljenje na vinovoj lozi, poznato pod nazivom zlatasto žutilo vinove loze.
 
Cikada ima jednu generaciju godišnje, prezimljava u stadijumu jajeta ispod kore lastara, a početak piljenja larvi odvija se tokom maja meseca.
 
Da bi cikade postale infektivne, moraju se hraniti na zaraženim čokotima nekoliko sati. Inkubacioni period traje 21 dan i tek larve trećeg razvojnog stupnja imaju sposobnost da prenesu fitoplazmu na zdrave čokote.
 
U toku je početak piljenja larvi pomenute štetočine, hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju, a RC Kikinda nastavlja da prati u narednom periodu stanje u zasadima vinograda i signaliziraće pravo vreme za izvođenje tretmana.

Comments

There are no comments yet for this post.