Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Stenice na paprici ( Nezara viridula )
Stenice na paprici ( Nezara viridula )
Vizuelnim pregledom useva paprike na nekoliko lokaliteta u Kikindi, na manjim površinama i baštama, paprika se nalazi u fenofazi sazrevanja i obojavanja plodova.
Pregledom useva na listovima je evidentirano prisustvo stenica ( Nezara viridula ) kako odraslih insekata tako i larvi.
 
Nezara viridula -  je polifagna štetočina koja se hrani tako što siše sokove iz svih nadzemnih delova biljaka, mada najradije napada plodove u sarevanju kao što je sada situacija na paprici. Rast plodova se tada usporava, počinju da blede i otpadaju sa biljke u nekim slučajevima. Ukoliko dodje do mehaničkih povreda na plodovima, usled aktivnosti stenica, takvi plodovi su podložni napadu i naseljavanju gljivica  usled čega i propadaju. Najveće štete kod nas pravi na paradajzu i paprici, a registrovana je i u usevima soje. Stenica je štetočina toplijih krajeva, ali kako su poslednjih godina i kod nas leta sa veoma visokim temperaturama, skoro tropskim, naseljava se i širi i kod nas.
 
Najveći problem u suzbijanju štetočine na prvom mestu je to što u Srbiji nema registrovanih insekticida za njeno suzbijanje, a posebno je značajna njena pojava na već sazrelim plodovima koji su spremni za berbu kada se svakako primena insekticida i ne preporučuje.
 
  
velika slika                                   velika slika
 
  
velika slika                                  velika slika
 
  
velika slika                                    velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.