Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Suva trulež u uljanoj repici
Suva trulež u uljanoj repici

Na terenu  RC Senta, usevi uljane repice se u zavisnosti od datuma setve, nalaze u fenofazi od dva do devet i više listova razvijeno (12-19 BBCH). Usevi koji su posejani krajem avgusta su u fazi devet i više listova razvijeno i na tim usevima je uočeno prisustvo simptoma suve truleži uljane repice (Phoma lingam) na do čak 50% biljaka. Simptomi se uočavaju  na najstarijim listovima u vidu pepeljastih pega u okviru kojih se nalaze piknidi sa piknosporama.

 

 

Ovaj patogen može ostvariti infekcije lista već u jesenjem periodu. U povoljnim uslovima i kako odmiču faze razvoja biljke, zaraza se može proširiti i na stabljiku gde patogen prouzrokuje rak stabljike. Suva trulež može da umanji prinos i do 50%, utiče na razvoj semena i dovodi do poleganja useva. Značajnije se javlja na parcelama gde se ne poštuje plodored.

 

U regionu Sente, nije uočeno prisustvo simptoma na stablu, ali se konstatuje povećanje prisustva simptoma u jesenjem periodu kako zbog rane setve, tako i zbog povećanja površina i gajenja uljane repice i u monokulturi i u neposrednoj blizini prošlogodišnjih repičišta.

 

Prag štetnosti prema EPPO standardu PP 2/8(1) iznosi 35-40% zaraženih biljaka.

 

Zbog uznapredovale faze biljaka za ovo doba godine, mnogi proizvođači uljane repice se odlučuju na primenu regulatora rasta iz grupe triazola (tebukonazol) koji deluju i na prouzrokovača suve truleži tako da se može preporučiti primena nekog od registrovanih preparata pogotovo u razvijenim usevima i gde se konstatuje preko 40% biljaka sa simptomima suve truleži:

 

Folicur 250 EW (tebukonazol) 0,5 l/ha

Orius 25 EW (tebukonazol) 0,5-0,75 l/ha

Score toprex (difenokonazol+paklobutrazol) 0,35 l/ha

Comments

There are no comments yet for this post.