Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Malinin korebus (Corebus rubi)
Malinin korebus (Corebus rubi)

U zasadu maline, na lokalitetu Suračevo, Opština Babušnica, prilikom obavljanja vizuelnog pregleda, registrovano je prisustvo imaga malininog korebusa (Corebus rubi) u niskom intenzitetu napada.

Ova štetočina pored maline napada  kupinu i ružu. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao odrasla larva u izdancima ili korenovom vratu. Odrasle jedinke malininog korebusa nanose manje značajne štete, tako što se hrane mladim lišćem. Pojavljuju se u maju i prisutne su sve do sredine juna. Ženka polaže jaja pri osnovi izdanaka. Larve, koje prave najveće štete,  se pile posle 3 nedelje i odmah se ubušuju u lastar. Larve se kreću kroz lastar, prave spiralne hodnike, i tako presecaju sprovodne sudove. U proleće se pomeraju višlje kroz stabljiku, gde se učaure. Ovakvi izdanci se poznaju po nepravilnim proširenjima, kod njih vegetacija kasni i lako su lomljivi.

Preporuka proizvođačima je da pregledaju svoje zasade na pomenutu štetočinu. Preventivne mere zaštite podrazumevaju korišćenje zdravog sadnog materijala. Najbolji rezultati sa ciljem zaštite od ove štetočine se postižu uklanjanjem i uništavanjem zaraženih izdanaka i uklanjanjem divljih kupina i ruža u okolini zasada. Hemijska zaštita je moguća samo pre nego se larve ubuše u mlade izdanke, što je jako otežano zato što se ova štetočina javlja u vreme cvetanja maline.

Comments

There are no comments yet for this post.