Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Filoksera (Phylloxera vastatrix) u zasadima vinove loze
Filoksera (Phylloxera vastatrix) u zasadima vinove loze

Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na listovima je uočeno prisustvo filoksere. Filoksera je mala vaš žuto smeđe boje.

(simptomi na listu)

U zavisnosti od mesta gde se razvijaju i hrane dele se na:

  • Korenašice-žive na korenu vinove loze, imaju dužu sisaljku i na leđima bradavičaste izraštaje
  • Listašice-žive na naličju lista, imaju kraću sisaljku i glatke su, bez bradavica.

U našim loznim rasadnicima filoksera se hrani na lišću američkih sorti loze, obrazujući gale na naličju u kojima žive. Američke loze imaju deblji plutasti sloj na korenu koji ova vaš ne može da probije, pa je samim tim koren zaštićen. Na evropskoj lozi štete se manifestuju na tanjim i nežnim delovima korena u vidu izraštaja koji se nazivaju nodoziteti a na debljim delovima korena tuderoziteti. Ove izrasline sprečavaju normalan protok sokova i hrane kroz koren, pa na kraju koren izumire i propada, samim tim evropski tip loze je osetljiviji.

Otpornost korena američke loze na ubode filoksere je iskorišćena tako što se evropska loza kalemi na koren američke i na taj načim je sačuvana od potpunog propadanja.

Suzbijanje filoksere se izvodi u matičnjacima primenom kombinacije biljnih ulja i bakarnih preparata.Tretmani se obavljaju u vreme mirovanja vegetacije. U toku vegetacije suzbijanje na listu vrši se insekticidima na samom početku formiranja prvih guka.

Comments

There are no comments yet for this post.