Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Štetočine ozimim usevima pšenice i ječma
Štetočine ozimim usevima pšenice i ječma

Na području delovanja RC Pirot, usevi ozime pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama cvetanja. Vizuelnim pregledom parcela na pojedinim lokalitetima uočeni su simptomi oštećenja nastala ishranom stenica, i vrlo jak intenzitet napada žitne pijavice (Lema melanopus).

Žitne stenice u vreme pre klasanja i tokom klasanja, ubodom i ispuštanjem toksina iz pljivačnih žlezda izazivaju pojavu belih i štirih klasova. Zrna iz takvih klasova su manje težine, lošije klijavosti, a kvalitet brašna kod pšenice je loš. Prag štetnosti za žitne stenice iznosi 3-4 imaga/m2.

 

Oštećenja od žitne pijavice (Lema melanopus) se u usevu lako zapažaju. Oštećenja su u vidu ograničenih površina žućkasto-bele boje. Lišće sa oštećenjima je zaprljano ostacima sluzi i izmetom, tako da se oštećenja lako identifikuju iako prilikom pregleda izostaje imago štetočine. Prag štetnosti za žitnu pijavicu iznosi 8-15 imaga/m2 ili 0,5-1 larva/stabljici.

(jak napad-neadekvatno štićen usev)

RC Pirot je preporuku za suzbijanje žitne pijavice u usevima ječma objavio 13.5.2022. (pogledati preporuku), a za useve pšenice 24.5.2022. (pogledati preporuku).

Comments

There are no comments yet for this post.