Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Prisustvo rutave bube u zasadima borovnice
Prisustvo rutave bube u zasadima borovnice

Na području delovanja RC Pirot borovnica se nalazi u fenofazi cvetanja, prvi cvetovi otvoreni (BBCH 60). Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo imaga rutave bube (Tropinota hirta). Na većini lokaliteta koštičavo i jabučasto voće je u fazi precvetavanja ili je precvetalo, pa odrasle jedinke ove štetočine migriraju na borovnicu koja kreće sa cvetanjem.

(velika slika)

Ova polifagna štetočina ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava imago u zemljištu na dubini od oko 5 cm. Rano u proleće hrani se korovskom vegetacijom, a kasnije prelazi na gajene kulture. Hrani se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima čime u potpunosti uništi cvetove i spreči donošenje roda.

S obzirom da je primena isekticida u fazama cvetanja zabranjena, preporuka proizvođačima je da primene sve preventivne mere u cilju zaštite od ove štetočine:

  • odlaganje uništavanja korovske vegetacije, jer se na cvetovima korova hrani rutava buba, čime se smanjuje njena aktivnost na cvetovima voća,
  • postavljanje belih ili plavih posuda sa vodom uz dodatak mirisnog atraktanta (negro bombona, kap deterdženta, anis, cimet, ...). Posude treba postaviti u što većem broju po obodu, a manji broj rasporediti i u samom zasadu.

Comments

There are no comments yet for this post.