Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Ljubičasta pegavost izdanaka maline
Ljubičasta pegavost izdanaka maline

Na području delovanja RC Pirot, pregledom malinjaka na više lokaliteta registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata). Ovaj patogen je jedan od ekonomski najznačajnijih u proizvodnji maline kod nas.

 

Bolest izaziva sušenje izdanaka i grana. Tokom proleća u vlažnim uslovima, gljiva uz pomoć askospora i konidija vrši primarnu zarazu. Prvi simptomi se uočavaju krajem juna, u vidu nekroze lišća između nerava u obliku slova V. Ovako zaraženo lišće se prevremeno osuši.  Zaraza se sa lišća, kroz lisnu dršku širi na izdanke, gde inficira koru oko pupoljaka. Oko spavajućih okaca u pazuhu peteljke lista, na mladim lastarima, javljaju se ljubičaste pege. Okca kasnije nekrotiraju a pege se povećavaju i mogu zahvatiti ceo izdanak. Kasnije pucanjem epidermisa nodusa i pojavom uzdužnih smeđih brazdi (pukotina) dolazi do sekundarnih zaraza . Pege dobijaju srebrnastu boju i na njima se uočavaju crne tačkice, piknidi. Jače oštećeni izdanci izmrzavaju. Zaražena stabla naredne godine ne daju izdanke ili daju mali broj zakržljalih izdanaka koji donose malu količinu plodova.

Mere suzbijanja:

·         Zdrav sadni materijal

·         Orezivanje i spaljivanje zaraženih stabala i izdanaka (gde se bolest održava tokom zime)

·         Posle berbe ukloniti lastare koji su doneli rod

·         Redovno uništavanje korova

·        Hemijska zaštita maline od ovog patogena podrazumeva primenu fungicida tokom vegetacije, a pred uslove koji favorizuju pomenuto oboljenje.

      RC Pirot je tokom ove sezone dao sledeće preporuke sa ciljem zaštite maline od prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline:

                                   - 23.10.2020

                                   - 04.03.2021

                                   - 11.05.2021

                                   - 05.06.2021

Comments

There are no comments yet for this post.