Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Prisustvo fuzarioze klasa pšenice i ječma
Prisustvo fuzarioze klasa pšenice i ječma

Na području delovanja RC Pirot, usevi ozime pšenice se nalaze u fazi kasna mlečna zrelost (BBCH 77) dok se usevi ječma nalaze u fazi mekana voštana zrelost (BBCH 85-87).

Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa (Fusarium graminearum), u niskom procentu napada.

 

Infekcija fuzariozom klasa se dešava u fazi cvetanja, ukoliko nastupi vlažno i kišovito vreme. Ako nisu na vreme sprovedene hemijske mere zaštite, cvetovi predstavljaju “ulazna vrata” za prodiranje gljive.

Nakon cvetanja uočavaju se prvi simptomi na klasićima. Simptomi se lako uočavaju. Klasići gube normalnu zelenu boju, postaju bledi i žućkasti. Takođe, zdravi klasići su povijeni od težine zrna dok su zaraženi uspravni.  U uslovima povećane vlažnosti dolazi do pojave narandžaste prevlake na plevicama.

Ova bolest dovodi do smanjenja prinosa jer zaražena zrna su nenalivena, štura i lošeg kvaliteta. Takođe, gljiva u povoljnim uslovima može sintetisati mikotoksine koji su štetni za ishranu ljudi i životinja. Za sada ovako niski procenti zaraze ne ukazuju na problem prisustva mikotoksina.

Hemijske mere zaštite se preporučuju na početku cvetanja, kada 5% klasova izbaci prašnike kao što je dato u preporuci od (21.05.2021).

Comments

There are no comments yet for this post.