Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Zelena povrtna stenica na vinovoj lozi
Zelena povrtna stenica na vinovoj lozi

Na području delovanja RC Pirot, vinova loza se nalazi u fazi od 50% cvetnih kapica opalo do 80% cvetnih kapica opalo (BBCH 63-68).

Vizuelnim pregledom zasada, na pojedinim lokalitetima, registrovano je prisustvo zelene povrtne stenice (Nezara viridula). U intenzivnoj proizvodnji registrovani su pojedinačni primerci, dok su u  ekstenzivnim zasadima, na okućnicama registrovane veće brojnosti ove štetočine.

 

 

U našoj zemlji, u proizvodnim uslovima, prisustvo ove štetočine je registrovano u usevima paradajza, paprike, boranije, krompira, soje, kukuruza, kao i u zasadima voća i vinove loze. Štete pričinjavaju larve i imago, bušeći biljno tkivo i sisajući sokove, uglavnom na plodovima u tehnološkoj zrelosti. Na napadnutim plodovima, na mestima ishrane, pokožica ploda menja boju. Plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

Kako je prisustvo ove štetočine najintenzivnije u vreme sazrevanja i branja plodova, hemijske mere suzbijanja su veoma otežane. Osim toga, mali broj insekticida u našoj zemlji je registrovan za suzbijanje ove štetočine. Dobru efikasnost su pokazali insekticidi iz grupe piretroida, ali se njihovom primenom suzbijaju i korisni organizmi i neretko imaju dugu karencu u usevima i zasadima. Na manjim proizvodnim površinama larve i odrasle jedinke se mogu ručno sakupljati ili se mogu napraviti lovne klopke koje imaju za cilj smanjenje brojnosti ove štetočine. 

Comments

There are no comments yet for this post.