Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Virus šarke šljive (PPV)
Virus šarke šljive (PPV)

Na području delovanja RC Pirot šljive se nalaze u fazi plod je oko 70% krajnje veličine.

Vizuelnim pregledom zasada šljiva, na više lokaliteta registrovano je prisustvo simptoma virusa šarke šljive (Plum pox virus, PPV).

 

     Ovo je ekonomski najznačajniji virus koštičavog voća u našoj zemlji. Glavni domaćini su biljke iz roda Prunus (šljiva, kajsija, breskva, nektarina, višnja, trešnja, badem). Simptomi se javljaju na listovima, cvetovima, plodovima i košticama voća. Najvidljiviji su na listu u vidu mozaika. Šarenilo svetlijih i tamnijih nijansi zelene boje locirano je između nerava listova. Simptomi na listu su izraženiji u toku leta. Na plodovima su simptomi u vidu udubljenja i deformiteta. Smanjuje se količina šećera a povećava količina kiselina što dovodi do pogoršanja kvaliteta ploda. Može doći i do prevremenog opadanja plodova. Stabla zaražena ovim virusom ne propadaju ali su kržljavija i slabije rađaju. Virus se prenosi sadnim materijalom, kalemarskim materijalom i lisnim vašima.

       Jednom zaraženo stablo ovim virusom ostaje čitavog životog veka zaraženo. Ne može se suzbiti hemijskim putem, pa su neophodne preventivne mere zaštite:

·         Gajenje otpornih i tolerantnih soti

·         Gajenje vrsta koje nisu domaćini virusa po obodu sazada kao zaštitni pojas

·         Uništavanje zaraženih stabala

·         Suzbijanje biljnih vaši, vektora virusa

·         Proizvodnja bezvirusnog sadnog materijala.

Comments

There are no comments yet for this post.