Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila) u zasadima trešnje
Šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila) u zasadima trešnje

Na području delovanja RC Pirot trešnja se nalazi u fazi od početka opadanja lišća do 50% lišća žuto i opalo (BBCH 93-95).

U voćnjacima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji i u kojima nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita uočen je jak intenzitet napada gljivom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila).

 

(velika slika)

Ova bolest napada trešnju, breskvu, kajsiju, šljivu i drugo koštičavo voće. Štete nastaju usled propadanja lišća, mladara i umanjenja tržišne vrednosti plodova. Na lišću se javljaju okrugle, crvenkaste pege oivičene hlorotičnim oreolom. Tkivo unutar pega izumire, suši se i ispada usled čega lišće postaje šupljikavo. Pri jačem napadu listova ili lisnih drški može doći do prerane defolijacije još u toku letnjih meseci.  Na mladarima nastaju pege slične kao na listovima ispod kojih tkivo nekrotira. Vremenom se stvaraju rak rane prekrivene gumoznim eksudatom, te mladari zaostaju u porastu i suše se. Zaraženi plodovi gube na kvalitetu i tržišnoj vrednosti. Bolest prezimljava u rak ranama na grančicama i zaraženim pupoljcima. Vlažno vreme pogoduje razvoju i širenju ovog patogena.

Mere suzbjanja:

·       Mehaničke mere zaštite, koje podrazumevaju uklanjanje i uništavanje zaraženih mladara i grana.

·       Hemijske mere zaštite bakarnim preparatima u jesen pre opadanja lišća i u proleće uoči bubrenja pupoljaka, kao i u toku vegetacije nakon precvetavanja, nekim od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije kaptan ili mankozeb.

Comments

There are no comments yet for this post.