Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice u regionu Kikinde
Zdravstveno stanje ozime pšenice u regionu Kikinde
Na području delovanja RC Kikinda, usevi ozime pšenice se u zavisnosti od lokaliteta, rokova setve i primenjenih agrotehničkih mera nalaze u različitim fenofazama bokorenja (BBCH 24-26).
 
 
 
 
Vizuelnim pregledom useva pšenice  registrovano je povećanje broja biljaka sa prisutnim simptomima sledećih patogena u odnosu na pregled prošle nedelje ( Prilog 14.02) i to pepelnice žita ( Erysiphe graminis) na do 55% biljaka; sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 20% biljaka; kao i simptoma rđe na do 12% biljaka (Puccinia sp.).
 
 
 
 
 
 
 
 
Prilikom pregleda useva pšenice nije registrovano prisustvo štetnih insekata lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadelidae).
 
RC Kikinda za sada ne preporučuje mere zaštite, ali se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje obilazak i pregled useva pšenice kako bi se utvrdilo na vreme zdravstveno stanje biljaka jer su uslovi u prethodnom periodu bili veoma povoljni za pojavu i širenje navedenih patogena.
 
RC Kikinda u narednom periodu nastavlja da prati zdravstveno stanje u usevima ozime pšenice.
 
 
 
 
 

Comments

There are no comments yet for this post.