Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Prisustvo leskine grinje u zasadima leske
Prisustvo leskine grinje u zasadima leske
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi cvetanja do fenofaze početak bubrenja i pucanja lisnih pupoljaka.
 
 
 
velika slika                                     velika slika
 
 
Pregledom zasada leske na lokalitetu Kikinda registrovani su simptoma napada leskine grinje (Phytoptus avellanae).
 
 
velika slika                      velika slika                      
 
 
 
velika slika                                velika slika
 
 
Leskina grinja se razvija u pupoljcima leske gde formira svoje kolonije, hrani se i razvija unutar pupoljaka. Simptomi napada pomenute štetočine uočavaju se upravo na pupoljcima koji su nabubreli, deformisani, krupniji u odnosu na zdrave pupoljke što je i posledica aktivnosti grinja unutar pupoljka. Pregledom inficiranih pupoljaka u laboratorijskim uslovima unutar samih pupoljaka registrovano je prisustvo larvi pomenute štetočine.
 
Inficirani pupoljci se ne razvijaju dalje, ne formiraju listove što svakako utiče na dalji razvoj biljaka leske. Leskina grinja tokom godine razvija veći broj generacija.
 
Mere zaštite u cilju suzbijanja leskine grinje mogu biti mehaničke i hemijske mere.
 
Mehaničke mere podrazumevaju uklanjanje inficiranih, nabubrelih pupoljaka u toku zime i rano u proleće pre nego što se pupoljci otvore i grinje migriraju na nove pupoljke. Međutim, mehaničke mere se teško sprovode u većim zasadima leske, tako da je uklanjanje mehaničkim putem izvodljivo na manjim površinama i pri manjem procentu zaraze usled napada leskine grinje.
 
RC Kikinda za sada ne preporučuje primenu hemijskih mera zaštite i na vreme će obavestiti poljoprivredne proizvođače o izvođenju tretmana na ovom portalu tek nakom migracije grinja na zdrave biljne delove.

Comments

There are no comments yet for this post.