Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Zdravstveno stanje useva ozime pšenice u regionu Kikinde
Zdravstveno stanje useva ozime pšenice u regionu Kikinde
Na području delovanja RC Kikinda usevi ozime pšenice u zavisnosti od rokova setve, primenjene agrotehnike i lokaliteta nalaze se u fenofazi početak rasta stabljike do fenofaze drugo kolence najmanje 2cm iznad prvog (BBCH 30-32).
 
 
Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovani su simptomi pepelnice žita (Erysiphe graminis) na do 3% biljaka, sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 9% biljaka i simptomi žuto mrke pegavosti lista pšenice (Pyrenophora tritici-repentis) na do 10% biljaka.
 
 
velika slika                           velika slika          
 
                                                
                               velika slika
 
 
Navedeni patogeni su prisutni na donjim listovima biljaka koji žute i suše se, dok su simptomi pepelnice žita prisutni na prizemnom delu stabla, u gušćim usevima. Pregledom listova prvog i drugog kolenca nije registrovano širenje navedenih patogena, a takođe u usevima pšenice nije uočeno prisustvo rđe (Puccinia spp.)
 
Na regionu Kikinde, u odnosu na prošlu godinu, registrovana je smanjena količina padavina što je uticalo na manji intenzitet napada patogena različitih prouzrokovača bolesti nego što je u ovim fazama razvoja pšenice uočeno u predhodnoj godini.
 
Količina padavina i podaci sa meteoroloških stanica u Kikindi i Banatskoj Topoli
 

 

AMS Kikinda

(količina padavina)

AMS Banatska Topola

(količina padavina)

mesec

 

 

mart  (1-31.marta)

15 mm

6,8 mm

april  (do 18.aprila)

8 mm

11,8 mm

 
Takođe, vizuelnim pregledom useva pšenice registrovane su odrasle jedinke imaga žitne pijavice, oštećenja usled dopunske ishrane kao i položena jaja na listovima pšenice. Prezimljava imago na skrovitim mestima, a oštećenja na listovima usled dopunske ishrane u proleće javljaju se u vidu traka oko 1mm. Ženke polažu jaja u nizovima na površini lista sve do juna meseca.
 
 
velika slika                                  velika slika
 
 
                       
                            velika slika
 
RC Kikinda u narednom periodu nastavlja da prati zdravstveno stanje u usevima pšenice.

Comments

There are no comments yet for this post.