Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Scaphoideus titanus u zasadima vinove loze
Scaphoideus titanus u zasadima vinove loze
Na području delovanja RC Kikinda zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta nalaze u različitim fazama cvetanja: od cvast potpuno razvijena do početka cvetanja (BBCH 57-61).
 
Picture
 
Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na lokalitetu Kikinda registrovan je visok intenzitet napada cikade Scaphoideus titanus (Cicadellidae). Pregledom listova vinove loze registrovane su larve ove štetočine, koje su najuočljivije na naličju donjih listova. Cikada se trenutno nalazi u larvenom stadijumu, pri čemu u zasadima vinove loze dominiraju larve I i II larvenog stupnja.
 
Picture
 
Pomenuta cikada je poznati vektor fitoplazme Flavescence doree (FD,) prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze, što je svrstava u grupu organizama izrazito značajnih u uzgoju vinove loze. S. titanus je monofagna vrsta koja se hrani i razvija na vinovoj lozi kao preferentnom domaćinu. Tokom svog razvića prolazi kroz 5 larvenih stupnjeva, pri čemu od III larvenog stupnja larve postaju infektivne. Prezimljava u stadijumu jaja ispod kore dvogodišnjih lastara. Larve se pile s proleća, najčešće u maju mesecu i hrane se isisavanjem floemskih sokova. Tokom ishrane na zaraženim čokotima larve u svoj digestivni trakt unose fitplazmu, a nakon inkubacionog perioda koji traje 21 dan i same larve postaju infektivne, odnosno stiču sposobnost prenošenja fitoplazme na zdrave biljke vinove loze.
 
Zlatasto žutilo vinove loze je najdestruktivnije oboljenje vinove loze. Na zaraženim čokotima pupoljci u proleće kreću kasnije ili uopšte ne kreću, dok lastari imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu, nedovoljno odrvenjavaju i izmrzavaju tokom zime. Na zaraženim čokotima dolazi do promene boje lista i pojave nekroze između glavnih lisnih nerava. Često dolazi i do nekroze cvasti, što direktno utiče na kvalitet i visinu prinosa.
 
Suzbijanje vektora jedna je od ključnih mera kontrole zlatastog žutila vinove loze, zajedno sa kontrolom prometa sadnog materijala.
S obzirom da je vizuelnim pregledom zasada vinove loze konstatovano prisustvo larvi I i II stupnja, odnosno nisu registrovane infektivne larve III stupnja, RC Kikinda za sada ne preporučuje sprovođenje hemijskih mera u cilju suzbijanja pomenute štetočine, ali nastavlja monitoring cikade u cilju utvrđivanja pravovremenog momenta za izvođenje tretmana.

Comments

There are no comments yet for this post.