Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Prisustvo braon mramoraste stenice u zasadu leske
Prisustvo braon mramoraste stenice u zasadu leske
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi razvoja listova.
 
 
Pregledom zasada leske na listovima je registrovano prisustvo odraslih jedniki braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). U pitanju su pojedinačni primerci ove štetočine, dok prisustvo položenih jaja i larvi nije utvrđeno prilikom pregleda.
 
 
Braon mramorasta stenica pripada grupi polifagnih štetočina. Imaga i larve ove stenice prave štete sisanjem sokova iz omotača, ljuske i jezgra ploda.Oštećena jezgra bivaju smežurana, plutasta i nepravilnog oblika sa jasno vidljivim ubodnim mestima oko kojih se šire nekrotične površine, što značajno smanjuje kvalitet i tržišnu vrednost ploda leske.
 
Stenica se odlikuje izrazitom pokretljivošću i sakrivanju na nepristupačnim mestima što sve otežava njeno suzbijanje.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan monitoring zasada u narednom periodu jer čak i niska brojnost stenica ukazuje na oprez pogotovo ako se uzme u obzir njihov visok reproduktivni potencijal i sposobnost migraranja sa jedne površine na drugu.
 
RC Kikinda će i u narednom periodu nastaviti sa praćenjem štetnih stenica u zasadima leske i na vreme će signalizirati momenat za pravovremenu primenu hemijskih mera.

Comments

There are no comments yet for this post.