Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Zdravstveno stanje useva ozime pšenice u regionu Kikinde
Zdravstveno stanje useva ozime pšenice u regionu Kikinde
Na području delovanja RC Kikinda, usevi ozime pšenice u zavisnosti od lokaliteta, rokova setve i primenjenih mera agrotehnike nalaze se u fenofazi bokorenja do fenofaze početak rasta stabljike (BBCH 25-30).
 
 
 
 
Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo:
 
pregled useva pšenice rani rok setve
 
1. simptomi sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 20% biljaka
2. simptomi pepelnice žita (Erysiphe graminis) na do 60% biljaka
3. simptomi rđe (Puccinia sp.) na do 15% biljaka
 
 
 
pregled useva pšenice kasni rok setve
 
1. simptomi sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 15% biljaka (simptomi prisutni uglavnom na donjim listovima koji se suše i odumiru)
2. simptomi pepelnice žita (Erysiphe graminis) na do 10% biljaka
3.simptomi  rđe (Puccinia sp.) na do 2% biljaka
 
 
 
Simptomi prouzrokovača bolesti u usevima pšenice:
 
 
 
 
 
Vremenski uslovi tokom prethodnih meseci kao što su temperature, padavine, relativna vlažnost vazduha  izuzetno su pogodovali pojavi i  širenju navedenih patogena, pogotovo u gušćim usevima pšenice i  usevima koji su posejani ranije.
 
Vizuelnim pregledom useva na nekoliko parcela nije registrovano prisustvo štetnih insekata lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadelidae) ,ali sa povećanjem temperatura u narednom periodu treba obratiti pažnju i na njihovo prisustvo.
 
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak i pregled useva pšenice u narednom periodu jer se primena hemijskih mera očekuje čim se zemljište prosuši o čemu će RC Kikinda dati objavu i na ovom portalu.

Comments

There are no comments yet for this post.