Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Zdravstveno stanje useva uljane repice
Zdravstveno stanje useva uljane repice

Na području delovanja RC Bačka Topola usevi uljane repice se nalaze u fazi: 9 i više listova razvijeno (BBCH 19).

 

 

Uljana repica_BBCH 19

Tokom vizuelnih pregleda useva uljane repice, registrovano je prisustvo  imaga male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus).

 

 

Imago male repičine pipe            Velika slika

 

Poređenjem sa predhodnim godinama, migracije ovog štetnog organizma sa mesta prezimljavanja registrovane su ranije, a takođe se u usevima uočavaju i u većim brojnostima.Navedeno je posledica visokih temperatura  za ovaj period godine (koje su na AMS beležene u prvoj i drugoj dekadi januara).

Vizuelnim pregledima useva registrovano je prisustvo simptoma suve truleži uljane repice (Phoma lingam) na 20 do 65% biljaka.

 

Suva trulež uljane repice

 

Trenutno se navedeni simptomi uočavaju na najstarijem lišću, u vidu pega prljavo bele boje, okruglog do nepravilnog oblika. Na mladim listovima nije uočeno širenje patogena.

 

 

Hemijske mere zaštite se još ne preporučuju, a RC Bačka Topola nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima uljane repice i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.