Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > lubenica i dinja  

Web Part Page Title Bar image
lubenica i dinja

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 21.6.2022 ‎(1)
Zaštita lubenice21.6.2022 9:44Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje, usevi lubenice se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u različitim fazama razvoja: od faze otvoren sedmi cvet na glavnom stablu do faze razvoja ploda (BBCH 67-70).

Vizuelnim pregledom useva lubenice registrovano je prisustvo simptoma antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium) na do 6 % pregledanih biljaka, kao i simptomi pepelnice na listu lubenice (Erysiphe cichoracearum) na do 2 % pregledanih biljaka.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko registruju prisustvo simptoma navedenih patogena, pre najavljenih padavina, koje za Toplički okrug prognoziraju za četvrtak, primene nekih od registrovanih fungicida:

·       Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili

·       Cidely Top (a.m. difenokonazol+ciflufenamid) u koncentraciji 0,1% (karenca 3 dana, MBT 2) ili neki drugi registrovani fungicid.

Sada nastupa period godine koji karakterišu visoke temperature uz odsustvo padavina što su izuzetno povoljni uslovi za razvoj grinja. 

Preporučuje se pregled biljaka na prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae) koji treba vršiti na naličju listova. Po potvrdi njihovog prisustva, može se preporučiti neki od registrovanih akaricida uz poštovanje uputstva za upotrebu.

Napominjemo da je kod ove grupe štetočina, vrlo važno na vreme uočiti njihovo prisustvo i preduzeti odgovarajuće mere i ne dozvoliti da dođe do njihovog prenamnoženja.  

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 9.6.2022 ‎(1)
Zaštita lubenice9.6.2022 14:22Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji RC Negotin usevi lubenice se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u različitim fazama razvoja: od faze otvoren peti cvet na glavnom stablu do faze razvoj ploda (BBCH 65-70).

faza razvoja

faza razvoja BBCH 70

Za region Negotin se za naredne dane vikenda najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium). Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko uoče prisustvo simptoma navedenog patogena, pre najavljenih padavina, primene nekih od fungicida:

Atlas (a.m. ciprodinil + fludioksonil) u količini 1kg/h  ili

Teatar plus, Quadris Top (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 1l/ha.

Takođe, vizuelnim pregledom useva lebenice registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) u različitom intezitetu napada. Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko uoče prisustvo ovih štetočina primene neke od registrovanih insekticida:

Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0,03-0,05%  ili

Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha.

Sprovođenje insekticidnog tretmana se preporučuje u večernjim časovima kada je aktivnost oprašivača najmanja.

 

Region: Negotin
Expand/Collapse Created : 7.6.2022 ‎(1)
Zaštita bostana7.6.2022 11:29Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum)

 

Na terenu RC Ruma, zavisno od vremena rasađivanja, usevi lubenice i dinje  na otvorenom polju se nalaze u različitim fazama cvetanja i razvoja plodova. 

 

U pojedinim usevima vizuelnim pregledom se registruje prisustvo lisnih vaši (Aphididae).  

 

velika slika

 

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo ovih štetočina i ukoliko se uoče primena nekog od registrovanih insekticida, kao što je:

 

·         Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0,03-0,05%.

 

Vizuelnim pregledom bostana nisu uočeni simptomi bolesti. S obzirom na najavljene nestabilne vremenske prilike sa padavinama, pre kiše se preporučuje primena nekog od fungicida na bazi bakra, kao što je:

 

·         Grifon (a.m. bakar oksihlorid) u količini 2,5 l/ha (karenca 3 dana).

 

Prilikom primene hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata! 

 

Proizvođačima se preporučuje da se tretman sprovede u večernjim satima, kako zbog visokih dnevnih temperatura, tako i zbog male aktivnosti oprašivača.

 

Region: Ruma
Expand/Collapse Created : 6.6.2022 ‎(1)
Zaštita lubenice6.6.2022 13:50Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum)

Na terenu RC Šabac, usevi lubenica iz najranijih rokova sadnje se nalaze u različitim  fazama cvetanja i razvoja plodova (BBCH 67-74).

 

   

        BBCH 67                  BBCH 74

 

Vizuelnim pregledima useva lubenica, na lokalitetima Slepčević i Duvanište, na pojedinačnim biljkama je uočeno prisustvo krilatih formi lisnih vaši (Aphididae) ,dok simptome bolesti nismo registrovali osim blagih ožegotina na listovima koje su posledica predhodnog boravka biljaka pod najlonom.

 

 

Krilata forma vaši

 

Nestabilno vreme sa padavinama koje se za naš region očekuju od srede može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačima sledećih bolesti: antraknoze (Coletotrichum lagenarium),crne pegavosti (Alternaria  spp), plamenjače lubenice (Pseudoperonospora cubensis) i pepelnica (Erysiphe cichoracearum) .

 

Poljoprivrednim proizvođačima se u cilju zaštite lisne mase lubenica od prouzrokovača bolesti preporučuje primena preventivnih fungicida:

na bazi bakar oksihlorida-Grifon u dozi primene 2,5 l/ha (karenca 3 dana , MBT 4)

na bazi kaptana –Merpan 48 SC u dozi primene 2,5-3 l/ha (karenca 21 dan, MBT 3).

 

 Prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata! 

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 3.6.2022 ‎(1)
Zaštita lubenice3.6.2022 12:32Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje, na teritoriji opštine Žitorađa, usevi lubenica se u zavisnosti od lokaliteta i  vremena rasađivanja, nalaze u različitim fazama razvoja: razvijeno 9 i više listova na glavnom stablu do faze otvoren četvrti cvet na glavnom stablu (BBCH 19-64).

Vizuelnim pregledom useva lubenice, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 28% biljaka, kao i simptomi oštećenja u usevima prouzrokovanih njihovom ishranom. Osim direktnih šteta koje prouzrokuju  svojom ishranom sisajući sokove biljaka, lisne vaši su značajne i kao vektori virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus - CMV).

 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo lisnih vaši i ukoliko se registruje njihovo prisustvo, preporuka je da sprovedu hemijski tretman nekim od registrovanih insekticida:

·       Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha ili

·       Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0,03-0,05%.

Vizuelnim pregledom useva lubenice nisu registrovani simptomi bolesti, kao što su: antraknoza (Colletotrichum lagenarium), crna pegavost  (Alternaria cucumerina),  pepelnice lubenice (Erysiphe cichoracearum), kao ni fuzarijuma (Fusarium spp.).

U cilju preventivne zaštite useva lubenice, poljoprivrednim proizvođačima se pre najavljenih padavina, koje se za Toplički okrug prognoziraju od ponedeljka preporučuje primena nekog od fungicida na bazi mankozeba ili kaptana.

Preporuka je da se hemijski tretman sprovede u večernjim ili ranim jutarnjim satima, kako zbog visokih dnevnih temperatura, tako i zbog smanjene aktivnosti oprašivača.

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 27.5.2022 ‎(1)
Zaštita lubenice27.5.2022 12:02Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum)

Na području delovanja RC Negotin usevi lubenice na otvorenom polju se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u različitim fazama razvoja, od faze razvijeno 9 i više listova na glavnom stablu do faze otvoren drugi cvet na glavnom stablu (BBCH 19-61).

faza razvoja

faza razvoja BBCH 61

Vizuelnim pregledom useva lubenice na lokalitetu Miloševo, registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) u različitom intezitetu napada. Ove štetočine nanose direktne štete sisanjem biljnih sokova, a takođe su i značajne kao vektori virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV).

lisne vaši

lisne vaši

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo lisnih vaši i ukoliko se registruje njihovo prisustvo primena nekog od registrovanih insekticida:

Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha ili

Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0,03-0,05%.

Sprovođenje insekticidnog tretmana se preporučuje u večernjim časovima kada je aktivnost oprašivača najmanja.

Vizuelnim pregledom useva lubenice nisu registrovani simptomi bolesti antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium), crne pegavosti lubenice (Alternaria spp.), pepelnice lubenice (Erysiphe cichoracearum), kao ni fuzarijuma (Fusarium spp.). Najavljene padavine od nedelje za RC Negotin mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj navedenih patogena, te se sa ciljem zaštite useva, preporučuje fungicidni tretman, pre padavina, sa nekim od registrovanih preparata na bazi aktivne materije mankozeb ili kaptan.

Region: Negotin
Expand/Collapse Created : 26.5.2022 ‎(1)
Zaštita bostana 26.5.2022 16:29Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

 

Na terenu RC Ruma, zavisno od vremena rasađivanja, usevi lubenice i dinje  na otvorenom polju se nalaze u različitim fazama  razvoja: od razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih faza cvetanja i pojave prvih plodića. 

 

Vizuelnim pregledom useva lubenice i dinje registrovano je prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši (Aphididae) u različitom intenzitetu napada. Osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, lisne vaši su značajne i kao vektori virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus - CMV).

 

 velika slika

 

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo ovih štetočina i ukoliko se uoči njihovo prisustvo primena nekog od registrovanih insekticida, kao što je:

 

·         Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha.

 

Vizuelnim pregledom bostana nisu uočeni simptomi bolesti tipa pegavosti, kao što su: antraknoza (Colletotrichum lagenarium), crna pegavost  (Alternaria cucumerina),  plamenjača (Pseudoperonospora cubensis), gumozna plamenjača (Didymella bryoniae), pepelnica (Erysiphe cichoracearum) i dr.  

 

S obzirom na najavljene nestabilne vremenske prilike sa padavinama  od subote, a u cilju preventivne zaštite useva, pre kiše se preporučuje primena nekog od fungicida na bazi mankozeba ili kaptana.

 

Preporuka je da se tretman sprovede u večernjim satima, kako zbog visokih dnevnih temperatura, tako i zbog male aktivnosti oprašivača.

 

Region: Ruma
Expand/Collapse Created : 25.5.2022 ‎(1)
Zaštita lubenice25.5.2022 9:18Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum)

Na području RC Šabac, na lokalitetima  Slepčević, Gornja Vranjska i Belotić, usevi lubenica se u zavisnosti od lokaliteta, vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja: razvijeno 9 i više listova na glavnom stablu do faze otvoren drugi cvet na glavnom stablu (BBCH 19-61) .

  

       BBCH 19                       BBCH 61

Vizuelnim pregledom useva lubenice koji su skoro rasađeni na lokalitetu Gornja Vranjska, registrovano je prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae) u jačem intezitetu napada. Slabiji intenzitet napada je utvrđen u usevima koji su bili pod folijom. Pored direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, lisne vaši su veoma značajne i kao vektori virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus - CMV).

  

         Lisne vaši                  Simptomi na listu

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo lisnih vaši i ukoliko se registruje njihovo prisustvo primena nekog od registrovanih insekticida:

Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji od 0,03 do 0,05% ili

Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) u dozi od 0,25 l/ha.

Sprovođenje insekticidnog tretmana preporučuje se u večernjim časovima kada je aktivnost oprašivača najmanja.

Vizuelnim pregledom useva bostana na otvorenom nisu registrovani simptomi bolesti antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium), crne pegavosti lubenice (Alternaria spp.), pepelnice lubenice (Erysiphe cichoracearum) ni fuzarijuma (Fusarium spp.). Međutim, najavljene padavine za kraj nedelje mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj navedenih patogena, te se sa ciljem zaštite useva, preporučuje sprovođenje fungicidnog tretmana, pre najavljenih padavina, sa nekim od preparata na bazi aktivne materije mankozeb ili kaptan.

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 30.7.2021 ‎(1)
Zaštita lubenice30.7.2021 8:09Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Obična grinja (tetranychus urticae)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje usevi lubenice se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena sadnje nalaze u fazi od  faze cvetanja i razvoja ploda do faze pune zrelosti (69-89 BBCH).

Vizuelnim pregledom  useva lubenice poznijeg sortimenta, koji se na teritoriji Topličkog okruga nalazi u fazi cvetanja i razvoja ploda, registrovano je prisustvo simptoma antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium), kao i prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae).

Proizvodnja lubenice na teritoriji Topličkog okruga, uglavnom se odvija uz pomoć sistema za navodnjavanje. Prilikom konstantnog vlaženja lisne mase, može doći do povoljnih uslova za razvoj i širenje pomenutog patogena - antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium).

U cilju zaštite lubenice od pomenutog patogena, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena registrovanih fungicida:

·       Cidely top (a.m. difenokonazol + ciflufenamid) u koncentraciji 0, 1 %  (karenca 3 dana) ili

·      Quardis top (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 0, 75 – 1 l/ha (3 dana) ili

·      Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 1 l/ha  (karenca OVP)ili neki drugi registrovani fungicid.

Takođe, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled svojih useva na prisustvo lisnih vaši i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina, preporučuje se primena insekticida:

·       Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0, 03 - 0, 05 % (karenca 3 dana) ili

·       Scatto (a.m. deltametrin) u količini 0, 3 – 0, 7 l/ha (karenca 3 dana) ili neki drugi registrovani insekticid.

Uzimajući u obzir visoke dnevne temperature koje su u prethodnom periodu zabeležene na teritoriji  Topličkog okruga, a koje se očekuju i u narednom periodu, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled svojih useva na prisustvo običnog paučinara (Tetranichus urticae), štetočine kojoj ovakvi vremenski uslovi izuzetno pogoduju za razvoj.

Obični paučinar pričinjava štete sisanjem biljnih sokova na naličju listova. Simptomi se najpre ispoljavaju na licu starijeg lišća u vidu sitnih pega beličasto-srebrnaste boje koje se kasnije spajaju. U ovakvim uslovima, usled toplog i suvog vremena dolazi do jačeg napada ove štetočine, jako napadnuto lišće menja boju, žuti i suši se.

Ukoliko se vizuelnim pregledom useva registruje prisustvo ove štetočine, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje hemijski tretman nekim od akaricida:

·       Uranus (a.m. etoksazol) u količini 0, 5 l/ha (karenca 3 dana) ili

·       Abastate (a.m. abamektin) u koncentraciji 0, 05 – 0, 1 % (karenca 3 dana).

Prilikom hemijskih mera zaštite, obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata. Hemijski tretman obaviti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

 

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 16.7.2021 ‎(1)
Zaštita lubenica16.7.2021 13:41Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium)

Na području delovanja RC Šabac usevi lubenica se, u zavisnosti od  sortimenta i vremena sadnje, nalaze u različitim fazama razvoja : pozniji sortiment koji je kasnije rasađen  je u fazi cvetanja i razvoja ploda  (BBCH 65-73), a raniji sortiment je u fazi pune zrelosti (BBCH 89) .

   

faza razvoja poznih sorti  faza pune zrelosti

Vizuelnim pregledom useva lubenica poznijeg sortimenta registrovani su simptomi antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium) na 6% biljka.  

 

simptom na listu

Nestabilno vreme sa padavinama, najavljeno za naš region  za naredne dane može stvoriti povoljne uslove za dalji razvoj i širenje ovog patogena. Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko uoče prisustvo simptoma navedenog patogena, primene neki od fungicida:

 Teatar plus, Quadris top (a.m. azoksistrobin+difenokonazol) u količini 1 l/ha (karenca 3 dana) ili

 Cydeli Top (a.m. difenokonazol+ciflufenamid) u koncentraciji 0,1% (karenca 3dana).

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Takođe, vizuelnim pregledom useva lubenice, registrovani su plodovi koje biljka odbacuje usled suše i povećane konkurencije za vodom i to je  pogotovo vidljivo kod vreža koje su slabije razvijene  i nisu imale bogatu lisnu masu.

 

sl.1                                         sl.2

U preporuci od 28.6.2021. RC Šabac je izvestio o prisustvu grinja i potrebi sprovođenja mera zaštite.

Ukoliko se i dalje registruju simptomi napada i prisustvo grinja na naličju listova, preporučuje se postupanje kao u prethodnoj preporuci.

Region: Šabac
1 - 10 Next