Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > lubenica i dinja  

Web Part Page Title Bar image
lubenica i dinja

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 19.7.2023 ‎(1)
Zaštita lubenice 19.7.2023 8:59Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Obična grinja (tetranychus urticae)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje usevi lubenice se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena sadnje nalaze u fazi od  faze cvetanja i razvoja ploda do faze pune zrelosti (64-89 BBCH).

Vizuelnim pregledom useva lubenice, registrovano je prisustvo simptoma antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium) na do 14 % pregledanih biljaka.

Proizvodnja lubenice u Topličkom okrugu, najdominantnija je na teritoriji opštine Žitorađa, i ona se na većini parcela odvija pomoću sistema za navodnjavanje. Prilikom konstantnog vlaženja lisne mase, može doći do povoljnih uslova za razvoj i širenje pomenutog patogena - antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium).

U cilju zaštite lubenice od navedenog patogena, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida:

·       Cidely top (a.m. difenokonazol + ciflufenamid) u koncentraciji 0, 1 %  (karenca 3 dana, MBT ) ili

·       Quardis top (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 0, 75 – 1 l/ha (3 dana, MBT 2) ili

·       Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 1 l/ha  (karenca OVP, MBT 2) ili

·       Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha (karenca 3 dana, MBT 2).

Mikroskopskim pregledom listova lubenice registrovano je prisustvo grinja, običnog paučinara (Tetranycus urticae), dok je vizuelnim pregledom useva lubenice  na lokalitetima Pejkovac, Đakus, Držanovac i Samarinovac registrovano prisustvo  simptoma oštećenja na listovima nastalih usled ishrane navedene štetočine. 

Obični paučinar pričinjava štete sisanjem biljnih sokova na naličju listova. Simptomi se najpre ispoljavaju na licu starijeg lišća u vidu sitnih pega beličasto-srebrnaste boje koje se kasnije spajaju. U uslovima toplog i suvog vremena dolazi do jačeg napada pomenute štetočine, jako napadnuto lišće menja boju, žuti i suši se.

Uzimajući u obzir visoke dnevne temperature koje se prognoziraju  u narednom periodu za teritoriju Topličkog okruga, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje vizuelni pregled svojih useva na prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae), štetočine kojoj ovakvi vremenski uslovi izuzetno pogoduju za razvoj.

Ukoliko se vizuelnim pregledom useva registruje prisustvo ove štetočine, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje hemijski tretman registrovanim akaricidom:

·       Abastate (a.m. abamektin) u koncentraciji 0, 05 – 0, 1 % (karenca 3 dana, MBT 2).

Prilikom hemijskih mera zaštite, obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata, s obzirom da je na pojedinim lokalitetima na teritoriji Topličkog okruga berba u toku. Hemijski tretman treba sprovesti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

 

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 14.7.2023 ‎(1)
Zaštita lubenice14.7.2023 11:03Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Obična grinja (tetranychus urticae)

Na području delovanja RC Negotin usevi lubenica se,u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u različitim fazama razvoja i sazrevanja plodova (BBCH 74-87).

faza razvoja

faza razvoja

Vizuelnim pregledom useva lubenice, na lokalitetima Miloševo i Rečka, registrovano je prisustvo simptoma antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium) na do 9% biljaka.

antraknoza lubenice            lisne vaši lista

antraknoza lista lubenice      lisne vaši

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko uoče prisustvo simptoma navedenog oboljenja, primene neki od fungicida:

  • Quadris Top, Teatar plus (a.m. azoksistrobin+ difenokonazol) u količini 1l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili
  • Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha (karenca 3 dana, MBT 2).

Takođe, vizuelnim pregledom useva lubenice, na naličju listova, registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuje se primena insekticida:

  • Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha (karenca 3 dana, MBT 1) ili
  • Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0,03-0,05% (karenca 3 dana, MBT 2).

Pregledom useva lubenice registrovani su i simptomi od napada grinja, običnog paučinara (Tetranychus urticae) na do 2% biljaka.

Trenutni uslovi u proizvodnji sa visokim dnevnim temperaturama i odsustvom padavina, za kratko vreme mogu dovesti do prenamnožavanja grinja. Ove štetočine se hrane sisanjem biljnih sokova, te lišće gubi zelenu boju, suši se i opada, a same biljke zaostaju u porastu.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se registruje prisustvo grinja primena akaricida:

  • Abastate (a.m. abamektin) u koncentraciji 0,05%-0,1% (karenca 3 dana, MBT 2).

Zbog visokih dnevnih temperatura sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim satima.

Prilikom hemijske zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Region: Negotin
Expand/Collapse Created : 11.7.2023 ‎(1)
Grinje u biljnoj proizvodnji11.7.2023 13:00Obična grinja (tetranychus urticae); Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi)

Od druge dekade juna poljoprivrednu proizvodnju je okarakterisalo odsustvo padavina i visoke temperature (i do 13 tropskih dana) što je izuzetno povoljno uticalo na razvoj grinja.

U usevima i zasadima, naročito na jabuci, višnji, lubenici, dinji, paradajzu, soji, se registruje povećano prisustvo sledećih štetnih grinja: običnog paučinara, crvene voćne grinje i rđastih grinja.

Ove štetočine žive na naličju lista gde se hrane sisajući sokove biljaka. Kod napadnutih biljaka povećava se transpiracija, smanjuje intenzitet fotosinteze što za posledicu ima skraćenje vegetacije, zaostajanje u porastu i formiranje manjih i sitnijih plodova.

 

U najavi je talas tropskih temperatura koje mogu dovesti do prenamnoženja ovih štetočina i nastanka šteta u usevima i zasadima.

 

Navedene, ugrožene, biljne vrste treba redovno obilaziti i pregledati na prisustvo grinja i po potvrdi prisustva potrebno je sprovesti mere zaštite registrovanim akaricidima. O izboru akaricida po usevima/zasadima pogledati na linkovima: jabuka, višnja, lubenica i dinja, paradajz, soja.

Prilikom suzbijanja grinja treba koristiti veću količinu vode uz dodatak okvašivača ili mineralnog ulja. Za efikasno suzbijanje preporučuju se dva vezana tretmana u razmaku od 7 dana.

Region: Svi regioni
Expand/Collapse Created : 10.7.2023 ‎(1)
Zaštita lubenica10.7.2023 12:52Obična grinja (tetranychus urticae)

Na terenu RC Šabac, usevi lubenica u zavisnosti od sortimenta, primenjene agrotehnike i vremena rasađivanja se nalaze u različitim  fazama razvoja i sazrevanja plodova (BBCH 73-87).

    

zasad lubenice             faza razvoja

 

Vizuelnim pregledima useva lubenica, na lokalitetima Slepčević i Mačvanski Belotić, na pojedinačnim biljkama kao I u oazama u polju  registrovano je prisustvo simptoma  od napada  grinja, običnog paučinara (Tetranycus urticaena do 8% biljaka.

                        

simptom napada grinja u polju   grinje na naličju lista

 

U suvim i toplim uslovima koji se trenutno registruju u proizvodnji, za veoma kratko vreme može doći do prenamnoženja grinja i šteta na usevima.

 

Grinje prave štete hraneći se na naličju listova sisanjem biljnih sokova. Jako napadnuto lišće gubi zelenu boju, žuti, suši se i opada, a biljke zaostaju u porastu.

 

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se registruje prisustvo grinja primena  akaricida:

                                                                            

Abastate (a.m. abamektin) u koncentraciji 0,05 -0,1 % (karenca 3 dana, MBT 2).

 

Sprovođenje tretmana se preporučuju u večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

 

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

 

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 2.7.2023 ‎(1)
Zaštita bostana2.7.2023 18:49Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Grinje (acarine)

Na terenu RC Ruma, zavisno od vremena rasađivanja, usevi lubenice i dinje na otvorenom polju se nalaze u različitim fazama cvetanja i razvoja plodova.

 

Vizuelnim pregledom pojedinih useva lubenice i dinje ragistrovano je prisustvo simptoma antraknoze (Colletotrichum lagenarium) i pepelnice (Erysiphe cichoracearum). Najavljeno  nestabilno vreme sa padavinama od srede može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje i dalje širenje infekcije navedenim patogenima.

 

 

 velika slika

 

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko uoče prisustvo simptoma bolesti, primene neki od fungicida:

 

U usevima lubenice:

  • Quadris top, Teatar plus (azoksistrobin+difenokonazol) 1 l/ha ili
  • Atlas (ciprodinil+fludioksonil) 1 kg/ha.

U usevima dinje:

  • Ortiva top (azoksistrobin+difenokonazol) 1 l/ha ili
  • Atlas (ciprodinil+fludioksonil) 1 kg/ha.

Vizuelnim pregledom useva nije registrovano prisustvo lisnih vaši i grinja. S obzirom da vremenski uslovi pogoduju razvoju ovih štetočina, preporučuju se redovni pregledi useva i ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo sprovesti tretman nekim od insekticida ili akaricida registrovanih za tu namenu u usevima lubenice i dinje, uz poštovanje uputstva za upotrebu.

 

Obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

 

Tretman treba sprovesti u večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura, a u slučaju primene insekticida ili akaricida zbog zaštite oprašivača u usevima u kojima su prisutni cvetovi.

Region: Ruma
Expand/Collapse Created : 23.6.2023 ‎(1)
Zaštita lubenice23.6.2023 10:58Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji RC Negotin usevi lubenice se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u različitim fazama razvoja: od faze otvoren peti cvet na glavnom stablu do faze otvoreni 9 i više cvetova na glavnom stablu (BBCH 65-69).

faza razvoja

Vizuelnim pregledom useva lubenice ragistrovano je prisustvo simptoma antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium) na do 7% biljaka.

antraknoza lista lubenice

antraknoza lista lubenice

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko uoče prisustvo simptoma navedenog patogena, pre padavina koje su za region Negotina najavljene za nedelju, primene nekih od fungicida:

Atlas (a.m. ciprodinil + fludioksonil) u količini 1kg/h  ili

Teatar plus, Quadris Top (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 1l/ha.

Takođe, vizuelnim pregledom useva lebenice registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) u različitom intezitetu napada u zavisnosti od do sada sprovedenih mera. Tamo gde se pregledom naličja listova konstatuje prisustvo vaši, preporuka je primena registrovanih insekticida uz poštovanje uputstva za upotrebu.

U narednom periodu se očekuje i pojava grinja, običnog paučinara, s obzirom na uslove koji trenutno vladaju te je preporuka i redovni pregledi naličja listova na prisustvo grinja.

Sprovođenje insekticidnog tretmana se preporučuje u večernjim časovima kada je aktivnost oprašivača najmanja.

Region: Negotin
Expand/Collapse Created : 22.6.2023 ‎(1)
Zaštita lubenice 22.6.2023 18:32Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Obična grinja (tetranychus urticae)

Na teritoriji Topličkog okruga, usevi lubenice se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje nalaze u različitim fazama razvoja, od faze formiranja sporednih stabala do faze otvoren sedmi cvet na glavnom stablu (BBCH 29-67).

Vizuelnim pregledom useva lubenice registrovano je prisustvo simptoma antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium) na do 12 % biljaka, kao i prisustvo simptoma pepelnice na listu lubenice (Erysiphe cichoracearum) na do 4 %  biljaka.

 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko  uoče prisustvo simptoma navedenih oboljenja, pre najavljenih padavina, koje za Toplički okrug prognoziraju za subotu, sprovedu hemijski tretman nekim od registrovanih fungicida:

·       Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha ili

·       Cidely Top (a.m. difenokonazol+ciflufenamid) u koncentraciji 0,1% ili

·      Quadris Top, Teatar plus (a.m. difenokonazol+azoksistrobin) u količini 1 l/ha ili neki drugi registrovani fungicid.

S obzirom da početkom naredne nedelje prema trenutnoj vremenskoj prognozi sledi duži vremenski period bez padavina uz povećanje dnevnih temperatura, što su izuzetno povoljni uslovi za razvoj grinja, preporučuje se pregled biljaka na prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae),  koji treba vršiti na naličju listova. Ukoliko se vizuelnim pregledom utvrdi prisustvo navedene štetočine, može se preporučiti neki od registrovanih akaricida uz poštovanje uputstva za upotrebu.

Takođe, prilikom pregleda treba obratiti pažnju i na vaši koje su vektori virusa.

Region: Prokuplje
Expand/Collapse Created : 7.6.2023 ‎(1)
Zaštita lubenice i dinje7.6.2023 13:07Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum)

Na području RC Šabac, usevi lubenica i dinja se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja i cvetanja: vidljivo četvrto primarno-sekundarno stablo do faze otvoren treći cvet na glavnom stablu (BBCH 24 -63).

       

faza razvoja lubenica       faza razvoja dinje

Vizuelnim pregledima useva lubenica i dinja, na lokalitetima Slepčević i Mačvanski Belotić, registrovano je prisustvo simptoma antraknoze lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium) na do 8 %  biljaka, kao i prisustvo simptoma pepelnice dinje (Erysiphae cichoracearum) na do 5 % biljaka. 

 

               

antraknoza na lubenicama antraknoza na dinjama 

 

simptom pepelnice na dinji

 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje useve i ukoliko registruju prisustvo simptoma navedenih patogena, pre najavljenih padavina, primene nekih od registrovanih fungicida:

 

- sa ciljem suzbijanja antraknoze lubenice i dinje:

Atlas (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 1 kg/ha (dinja u zatvorenom prostoru i lubenica na otvorenom polju).

 

-sa ciljem suzbijanja pepelnice dinje:

Sercadis plus (a.m. fluksapiroksad+difenokonazol) u dozi primene 0,6 l/ha (u usevu dinje i lubenice u zatvorenom i na otvorenom prostoru) ili

Ortiva top (a.m. azoksistrobin+difenokonazol) u količini 1 l/ha (u usevu dinje).

Ukoliko se pregledom useva ne registruje prisustvo simptoma patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena fungicida na bazi aktivne materije kaptan (Merpan 48 SC) u količini od 2,5 do 3 l/ha.

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 6.6.2023 ‎(1)
Zaštita lubenice6.6.2023 13:38Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum); Fuzariozna trulež (Fusarium solani)

Na području delovanja RC Negotin usevi lubenice na otvorenom polju se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u različitim fazama razvoja, od faze razvijeno 9 i više listova na glavnom stablu do faze otvoren prvi cvet na glavnom stablu (BBCH 19-61).

faza razvoja

faza razvoja

Vizuelnim pregledom useva lubenice na lokalitetu Miloševo registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) u različitom intezitetu napada. Ove štetočine nanose direktne štete sisanjem biljnih sokova, a takođe su i značajne kao vektori virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV).

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo lisnih vaši i ukoliko se registruje njihovo prisustvo primena nekog od registrovanih insekticida:

Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha ili

Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0,03-0,05%.

Vizuelnim pregledom useva lubenice nisu registrovani simptomi bolesti antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium), crne pegavosti lubenice (Alternaria spp.), pepelnice lubenice (Erysiphe cichoracearum), kao ni fuzarijuma (Fusarium spp.).

Nestabilno vreme sa svakodnevnim padavinama  za region Negotina, može stvoriti povoljne uslove za razvoj navedenih patogena, te se sa ciljem zaštite useva, preporučuje fungicidni tretman, pre padavina, sa nekim od registrovanih preparata na bazi aktivne materije mankozeb ili kaptan.

 

Region: Negotin
Expand/Collapse Created : 5.6.2023 ‎(1)
Zaštita bostana5.6.2023 15:43Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium); Crna pegavost lubenice (Alternaria cucumerina); Pepelnica krastavca i bostana (erysiphe cichoracearum); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

 

Na terenu RC Ruma, zbog loših vremenskih uslova, većina useva lubenice i dinje je i dalje pod niskim tunelima. Usevi koji su otkriveni se zavisno od vremena rasađivanja nalaze u različitim fazama  razvoja: od razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do početnih faza cvetanja. 

 

Vizuelnim pregledom useva lubenice i dinje koji su otkriveni, na pojedinim parcelama, registrovano je prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši (Aphididae) u različitom intenzitetu napada. Osim direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, lisne vaši su značajne i kao vektori virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus - CMV).

 

 

velika slika

 

 

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo ovih štetočina i ukoliko se registruju primena nekog od registrovanih insekticida:

 

·         Polux (a.m. deltametrin) u koncentraciji od 0,03- 0,05%,

·         Scatto (a.m. deltametrin) 0,3- 0,7 l/h ili

·         Kozak (a.m. lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha.

 

 

U usevima koji su ušli u fazu cvetanja primena insekticida se preporučuje u večernjim časovima kada oprašivači nisu prisutni na cvetovima!

 

Vizuelnim pregledom bostana nisu uočeni simptomi bolesti tipa pegavosti, kao što su: antraknoza (Colletotrichum lagenarium), crna pegavost  (Alternaria cucumerina),  pepelnica (Erysiphe cichoracearum), plamenjača (Pseudoperonospora cubensis) i dr.  

 

S obzirom da su i za naredni period najavljene nestabilne vremenske prilike sa padavinama, a u cilju preventivne zaštite useva, pre kiše se preporučuje primena nekog od fungicida na bazi mankozeba ili kaptana.

 

Region: Ruma
1 - 10 Next