Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > lubenica i dinja  

Web Part Page Title Bar image
lubenica i dinja

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 26.6.2019 ‎(1)
Obični paučinar u bostanu26.6.2019 23:46Obična grinja (tetranychus urticae); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

 

Na terenu RC Ruma usevi lubenice i dinje  se, zavisno od vremena sadnje, nalaze u različitim fazama  cvetanja i razvoja ploda (63-71 BBCH).

 

Vizuelnim pregledom useva,  na pojedinim parcelama, registrovano je prisustvo pokretnih formi i jaja običnog paučinara (Tetranichus urticae).

 

Obicni paucinar na naličju lista lubenice

velika slika

 

Obični paučinar se hrani na naličju listova sišući biljne sokove. Simptomi prisustva se najpre ispoljavaju na licu najstarijeg lišća u vidu sitnih pega beličasto-srebrnaste boje koje se kasnije spajaju. U uslovima suvog i toplog vremena često dolazi do njihovog prenamnoženja. Jako napadnuto lišće menja boju, žuti i suši se, a biljke zaostaju u porastu.

 

S obzirom da su uslovi u kojima se odvija proizvodnja izuzetno povoljni za razvoj ove štetočine, proizvođačima se preporučuju redovni pregledi useva. Ukoliko se ustanovi prisustvo grinja preporučuje se tretman nekim od preparata registrovanih u vrežastim kulturama:

 

·         Abastate, Vertimec 018 EC, Armada ili Kraft 1,8 EW (a.m.abamektin) 0,1% ili

·         Fobos EC ili Talstar 10 EC (a.m. bifentrin) 0,05%.

 

Prilikom suzbijanja grinja, zbog istovremenog prisustva svih stadijuma razvića, treba primeniti dva vezana tretmana u razmaku od 7 dana.

 

U usevima u kojima  se registruje prisustvo lisnih vaši preporučuje se primena insekticida Kohinor 200 SL (a.m. imidakloprid) 0,5-0,6 l/ha.

 

Tretman sprovesti u večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura. Voditi računa o karenci.

 

Region: Ruma
Expand/Collapse Created : 24.6.2019 ‎(1)
Pojava grinja u usevima i zasadima24.6.2019 8:47Grinje (acarine); Obična grinja (tetranychus urticae); Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi)

Trenutno se u usevima lubenica, dinja, krastavaca, soje kao i u zasadima jabuka, leske, bresaka i nektarina registruje prisustvo grinja.

Protekle dve nedelje koje su obeležili tropski dani, bile  su izuzetno povoljne za razvoj ovih štetočina. Na našem proizvodnom području, najznačajnije su dve vrste grinja:  

 

·       Obični paučinar (Tetranychus urticae)

·       Crvena voćna grinja (Panonychus ulmi)  

 

 

Obični paučinar živi na naličju lista gde se hrani sisajući sokove biljaka. Prvi simptomi napada se uočavaju na licu lista u obliku sitnih pega srebrnastobele boje. Kako se brojnost grinja i napad uvećava,  pege se međusobno spajaju i čitava površina lista žuti i suši se. Kod napadnutih biljaka povećava se transpiracija, smanjuje intenzitet fotosinteze što za posledicu ima skaraćenje vegetacije, zaostajanje u porastu i formiranje manjih i sitnijih plodova.

 

 

Crvena voćna grinja je štetočina proizvodnih voćnjaka. Štetni su svi pokretni stadijumi koji se hrane na lišću. Obično se nalazi na naličju lista, a pri velikim brojnostima i na licu lista. Usled njihove ishrane dolazi do pojave bronzavosti listova jabuke i do prevremene defolijacije.

 

 

 

Preporučuju se redovni pregledi useva paprike, paradajza, krastavaca, lubenica, tikvica, boranije, soje kao i voćnih zasada na prisustvo grinja. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo preporučuje se primena registrovanih akaricida.

Region: Svi regioni
Expand/Collapse Created : 18.6.2019 ‎(1)
Zaštita lubenica18.6.2019 11:49Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (colletotrichum lagenarium); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na području RC Šabac, na lokalitetu Slepčević, usevi lubenica se nalaze u fazi drugi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik (BBCH 72-73).

Vizuelnim pregledom registrovani su simptomi antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium).

 

velika slika

Preporuka proizvođačima lubenica je da izvrše  pregled useva na prisustvo simptoma antraknoze i ukoliko ih registruju, sprovedu tretman pred najavljene padavine (ili navodnjavanje kišenjem) fungicidom:

Merpan 48 SC (a.m. kaptan) 2,5 - 3 l/ha

Vizuelnim pregledom je registrovano  i prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Preporučuje se pregled useva i ukoliko se registruje prisustvo vaši hemijski tretman insekticidom:

Kohinor 200 SL (a.m. imidacloprid) 0,5 - 0,6 l/ha

Za sada, na usevima lubenica na ovom punktu nije registrovano prisustvo grinja. S obzirom da su uslovi u kojima se odvija proizvodnja povoljni za razvoj ovih štetočina, proizvođačima se preporučuju redovni pregledi useva na prisustvo grinja.

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 19.6.2018 ‎(1)
Tretman u usevu dinje19.6.2018 13:43Obična grinja (tetranychus urticae); Plamenjača krastavca i bostana (pseudoperonospora cubensis)

Na teritoriji RC Zrenjanin, usevi dinje se nalaze u fazi od cvetanja do razvoja ploda (BBCH 64 – 71).

Vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo običnog paučinara (Tetranichus urticae). Radi sprečavanja daljeg širenja ove štetočine, preporuka proizvođačima je da tretman obave nekim od preparata:

Kraft 1,8 EW (a.m. abamektin) 0,1%;

Talstar, Fobos, Bifenicus (a.m. bifentrin) 0,02-0,05%.

Takođe, registrovano je i prisustvo simptoma plamenjače dinje (Pseudoperonospora cubensis). U cilju zaštite useva i sprečavanje daljeg širenja ovog patogena proizvođačima se preporučuje tretman fungicidom:

Ortiva opti 480 SC (a.m. hlorotalonil + azoksistrobin) 2-2,5 l/ha.

obični paučinar

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 7.6.2018 ‎(1)
Zaštita lubenice7.6.2018 14:28Antraknoza krastavca, lubenice i dinje (colletotrichum lagenarium); Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Grinje (acarine)

Na području RC Šabac, na lokalitetu Slepčević, usevi lubenica se nalaze u fazi BBCH 72-73 (drugi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu veličinu i oblik).

Vizuelnim pregledom uočeni su simptomi antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium).

Preporuka proizvođačima lubenica je da izvrše  pregled useva na prisustvo simptoma antraknoze i ukoliko ih registruju, sprovedu tretman pred najavljene padavine (ili navodnjavanje kišenjem) nekim od fungicida:

Antracol WP 70 (propineb)  u dozi od 2 kg/ha ili

Dithane M45 (mankozeb) u dozi od 2,5 kg/ha.

Pregledom je registrovano prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Ukoliko se pregledom ustanovi njihovo prisustvo, preporučuje se tretman  insekticidima na bazi aktivne materije imidakloprida – preparat  Kohinor 200 SL u dozi od 0,5-0,6 lit/ha.

Za sada na usevima lubenica na ovom punktu nije registrovano prisustvo grinja, ali s obzirom na uslove u kojima se odvija proizvodnja, njihova pojava se očekuje u narednih nedelju dana, te se preporučuju redovni pregledi na prisustvo ovih štetočina.

 

simptomi antraknoze na listu lubenice

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 16.5.2018 ‎(1)
Lisne vaši na lubenicama16.5.2018 14:27Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na teritoriji RC Šabac, lokalitet Slepčević, usevi lubenice (sorta Farao) nalaze se u fazi cvetanja (BBCH 59-62).

Vizuelnim pregledom biljaka registrovano je prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae sp.).

Usled ishrane lisnih vaši lišće se uvija prema naličiju i biljke zaostaju u porastu. Takođe, vaši luče mednu rosu na koju se naseljava gljiva čađavica.

 

Proizvođačima se preporučuje pregled biljaka lubenica na prisustvo vaši. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo izvrštiti tretman sa insekticidom na bazi aktivne materije imidakloprid (Kohinor 200 SL) u dozi 0,5-0,6 l/ha.

 

simptom napada lisnih vaši   

 

lisne vaši na naličju lista

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 20.7.2017 ‎(1)
Zaštita lubenice od štetočina20.7.2017 16:44Paučinari (tetranychidae)
Na terenu RC Sremska Mitrovica, na usevima lubenica registrovano je prisustvo grinja (Tetranycus urticae) i lisnih vaši.
U suvim i toplim uslovima koji se trenutno registruju u proizvodnji, za veoma kratko vreme može doći do prenamnoženja grinja i velikih šteta na usevima.
Grinje u kratkom periodu ostavljaju list bez hlorofila remeteći proces fotosinteze i dovode do brzog  propadanja biljaka.
 
grinje na lubenicama
 
Preporučuje se proizvođačima na čijim se parcelama uoči prisustvo grinja da urade akaricidni tretman u kasnim večernjim satima sa preparatima na bazi
 
a.m. abamektin, preparati Abastate, Vertimec 018 EC, Akaristop, Kraft 1,8 EW u količini od 1 l/ha.
 
U usevima gde se registruje prisustvo lisnih vaši preporučuje se primena insekticida na bazi 
 
a.m. imidakloprid, preparat Kohinor 200 SL u količini 0,5-0,6 l/ha.
Prilikom tretmana voditi računa o karenci.
Region: Sremska Mitrovica
Expand/Collapse Created : 21.6.2017 ‎(1)
Grinje u usevu lubenice  21.6.2017 14:50Obična grinja (tetranychus urticae)

Na području delovanja RC Šabac usevi lubenica u zavisnosti od vremena sadnje nalaze se u fazi BBCH-67 (otvoren sedmi cvet na glavnom stablu) do BBCH-71 (prvi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu boju zrelog ploda) .Vizuelnim pregledom uočen je napad običnog paučinara (Tetranichus urticae).Veći napad i štete mogu nastati ako je usev lubenice u neposrednoj blizini soje,pasulja i višegodišnjih zasada voćnih kultura.Napadnuto lišće menja boju,prvo požuti a kasnije poprima bronzavu boju i na kraju se suši.Vrlo je bitno da se na vreme uoči prisustvo grinja kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje jer se biljke bostana vrlo teško regenerišu posle prenamnoženja i ishrane grinja iako smo izvršili njihovo suzbijanje.Za suzbijanje mogu se koristiti sledeći akaricidi vodeći računa o karenci primenjenih preparata:

Kraft 1,8 EW (a.m.abamektin) u koncentraciji 0,1%.

Apollo 50 SC (a.m.klofentezin) 0.04%

Fobos - EC, Bifenicus (a.m. bifentrin) 0,05%

Region: Šabac
Expand/Collapse Created : 18.6.2016 ‎(1)
Vaši na lubenicama18.6.2016 17:23Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae)

Na lokalitetu Despotovo usevi lubenice nalaze se u fazi od 7 pravi list na glavnom stablu do faze početka cvetanja (BBCH 17-51).

Vizuelnim pregledom listova lubenice registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) u indeksu napada 1,78. Usled ishrane vašiju dolazi do uvijanja lišča i njihovog zaostajanja u porastu. Takođe, dolazi i do lučenja medne rose koja je pogodna za razvoj gljive čađavice. Pored direktnih šteta ove štetočine prave i indirektne štete kao vektori velikog broja biljnih virusa.

Za suzbijanje vašiju u lubenicama u fazama razvoja pre završetka cvetanja nema registrovanih insekticida. U vrežastim kulturama (krastavac) registrovani su insekticidi na bazi aktivne materije metomil (Lannate 25 WP 1 kg/ha, Methomex 20 SL 0,15%) i malationa (Etiol tečni 1,5-2,5 l/ha).

Region: Novi Sad
Expand/Collapse Created : 3.7.2015 ‎(1)
Grinje u usevu lubenice3.7.2015 14:37Obična grinja (tetranychus urticae)
Na teritoriji koju pokriva RC Šabac usevi lubenica u zavisnosti od vremena sadnje nalaze se u fazi BBCH-71 (prvi plod na glavnom stablu dostigao tipičnu boju zrelog ploda) do BBCH-81 (10% plodova pokazuje tipičnu boju zrelog ploda).Vizuelnim pregledom uočen je napad običnog paučinara (Tetranichus urticae).Veći napad i štete mogu nastati ako je usev lubenice u neposrednoj blizini soje,pasulja i višegodišnjih zasada voćnih kultura.Napadnuto lišće menja boju,prvo požuti a kasnije poprima bronzavu boju i na kraju se suši.Vrlo je bitno da se na vreme uoči prisustvo grinja kako bise sprečilo njihovo dalje širenje jer se biljke bostana vrlo teško regenerišu posle prenamnoženja i ishrane grinja iako smo izvršili njihovo suzbijanje.Za suzbijanje mogu se koristiti sledeći akaricidi vodeći računa o karenci primenjenih preparata:
Armada,Gat Vertis 1,8CS (a.m.abamektin)u dozi 0,5-1 lit/ha.
Apollo 50 SC (a.m.klofentezin) 0.04%
Demitan 200 SC (a.m.fenazakvin) 0,04-0,06%
Talstar 10EC,Fobos EC (a.m. bifentrin) 0,02-0,05%
 
Simptom na licu lista
 
Region: Šabac
1 - 10 Next